Γεωργία: Γροθιές στο κοινοβούλιο για τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Γεωργία: Γροθιές στο κοινοβούλιο για τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων»

Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος να δέχεται γροθιά στο πρόσωπο από βουλευτή της αντιπολίτευσης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενταση επικράτησε τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο της Γεωργίας, όταν βουλευτές ήρθαν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, με αφορμή τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» ο οποίος έχει επικριθεί από τις δυτικές χώρες.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τη γεωργιανή τηλεόραση δείχνουν τον Μαμούκα Μντιναράτζε, αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Ονειρο» που προωθεί το νομοσχέδιο, να δέχεται γροθιά στο πρόσωπο από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Αλέκο Ελισασβίλι. Ακολούθησε καβγάς στον οποίο ενεπλάκησαν αρκετοί βουλευτές, ενώ η μετάδοση τερματίστηκε.

Το κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο» είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα επαναφέρει τη νομοθεσία που απαιτεί από οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να καταγράφονται ως ξένοι πράκτορες ή να τους επιβάλλονται πρόστιμα, 13 μήνες αφότου διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ο νόμος έχει επικριθεί από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και τις ΗΠΑ. Η Ε.Ε., η οποία έδωσε στη Γεωργία την ιδιότητα του υποψήφιου κράτους-μέλους τον Δεκέμβριο, έχει αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι ασυμβίβαστη με τις αξίες της.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου στη Γεωργία κάνουν λόγο για «ρωσικό νόμο», τον οποίο συγκρίνουν με τη νομοθεσία που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να καταστείλει διαφωνούντες στη Ρωσία.

Η Ρωσία είναι ευρέως μη δημοφιλής στη Γεωργία, λόγω υποστήριξης της Μόσχας προς τις αποσχισθείσες περιοχές της Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας. Η Ρωσία νίκησε στον σύντομο πόλεμο τη Γεωργία το 2008.

Το «Γεωργιανό Ονειρο», το οποίο ισχυρίζεται ότι θέλει η χώρα να γίνει μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, λέει ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για να καταπολεμήσει τις «ψευδοφιλελεύθερες αξίες» όπως τις αποκαλεί, που επιβάλλονται από τους ξένους, καθώς και για να προωθήσει τη διαφάνεια.

Μόλις εγκριθεί από τα μέλη της επιτροπής νομοθετικών υποθέσεων της Βουλής η οποία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα και τους συμμάχους του, ο νόμος περί ξένων πρακτόρων μπορεί να προχωρήσει σε πρώτη ανάγνωση στο κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή