Κομισιόν: Παραιτείται ο Μάρκους Πίπερ λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που προκάλεσε ο αμφιλεγόμενος διορισμός του

Κομισιόν: Παραιτείται ο Μάρκους Πίπερ λόγω των ισχυρών αντιδράσεων που προκάλεσε ο αμφιλεγόμενος διορισμός του

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε από την θέση του «ως απεσταλμένος της Ε.Ε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ο Γερμανός Μάρκους Πίπερ μετά τις ισχυρές αντιδράσεις, που είχε προκαλέσει ο αμφιλεγόμενος για πολλούς διορισμός του. Γνωστοποίησε ήδη τις προθέσεις του στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, «η πρόεδρος σέβεται και λυπάται για την απόφαση του Μάρκους Πίπερ να μην αναλάβει τη θέση του «ειδικού απεσταλμένου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» στις 16 Απριλίου, όπως προβλεπόταν».

Η ανακοίνωση τονίζει πάντως ότι «ο Μάρκους Πίπερ ήταν αποδεδειγμένα ειδικός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είχε επικρατήσει σε πολυεπίπεδη διαδικασία επιλογής».

Και σε μια έμμεση απάντηση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που την περασμένη Πέμπτη μέσω ψηφίσματος είχε ζητήσει την ανάκληση του διορισμού του Πίπερ, η Κομισιόν τονίζει ότι «η αυτονομία κάθε ευρωπαϊκού θεσμού να διορίζει ανώτατους αξιωματούχους πρέπει να γίνεται σεβαστή».

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η πρόεδρος αποφάσισε να αναστείλει το άνοιγμα εκ νέου της διαδικασίας επιλογής για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός του Πίπερ είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση τεσσάρων επιτρόπων και κυρίως του Τιερί Μπρετόν, όπου υπαγόταν η εν λόγω θέση. Είχαν ζητήσει μάλιστα εξηγήσεις, που δεν έλαβαν, για τη διαφάνεια στη διαδικασία διορισμού του, καθώς δύο συνυποψήφιές του φέρεται να είχαν περισσότερα προσόντα.

Σύμφωνα με τον Ιταλό ανταποκριτή Νταβίντ Καρέτα, που αποκάλυψε την ιστορία στο newsletter «La Matinale Européenne» και μίλησε στην «Κ» η υπόθεση Πίπερ ήταν «σκάνδαλο», καθώς  συνδεόταν με την προεκλογική καμπάνια της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. «Σύμφωνα με αρκετές πηγές μου και εντός του ΕΛΚ, η Φον ντερ Λάιεν έδωσε τη θέση στον Πίπερ για να έχει τη στήριξη του CDU στην υποψηφιότητά της ως επικεφαλής για την προεδρία της Κομισιόν. Επομένως, ήταν μια πολιτική συμφωνία. Αλλά δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τη θέση της προέδρου της Κομισιόν για τέτοιου είδους συμφωνίες» τόνισε στην «Κ».

Ο ίδιος μάλιστα προεξοφλούσε ότι η ιστορία δεν θα έκλεινε εύκολα. Επισήμανε μάλιστα πως εάν κάποιος Ευρωπαίος «ηγέτης θέσει το ζήτημα δημόσια την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τότε ναι, η υπόθεση δεν θα κλείσει». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή