Μπενάμ Μπεν Ταλεμπλού στην «Κ»: Η Τεχεράνη ήθελε να προστατεύσει τη φήμη της

Μπενάμ Μπεν Ταλεμπλού στην «Κ»: Η Τεχεράνη ήθελε να προστατεύσει τη φήμη της

«Το Ιράν είναι μια ασύμμετρη στρατιωτική δύναμη».

5' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπη Εκδοση. Επιλέγοντας αυτήν τη μορφή επίθεσης εις βάρος του Ισραήλ η Τεχεράνη είναι τώρα πιο ευάλωτη και εκτεθειμένη, τονίζει στην «Κ» ο ανώτερος συνεργάτης στο Ιδρυμα για την Αμυνα των Δημοκρατιών – FDD, με έδρα την Ουάσιγκτον, Μπενάμ Μπεν Ταλεμπλού: «Το Ιράν είναι μια ασύμμετρη στρατιωτική δύναμη. Οσο περισσότερο κινείται έξω από τις σκιές, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα για επιτυχημένες επιχειρήσεις εναντίον του». Μιλάει δε για μια σοκαριστική επίθεση, η οποία αλλάζει τους κανόνες εμπλοκής στη Μέση Ανατολή: «Αυτό που στην πραγματικότητα προσπάθησε να κάνει εδώ η Τεχεράνη είναι να σώσει τη φήμη της». Ο ίδιος εξηγεί ποιος ήταν ο υψηλόβαθμος αξιωματικός του Ιράν που έχασε τη ζωή του από την επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό: «Ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επαίνεσαν τον ρόλο του στον σχεδιασμό και στην υποστήριξη της τρομοκρατικής επίθεσης εις βάρος του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου». Παρατηρεί σε κάθε περίπτωση ότι, σε μια εκλογική χρονιά, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει πάση θυσία να αποφύγει περαιτέρω εξωγενείς κραδασμούς. Aναφέρεται επίσης στην παράμετρο της διαδοχής του Χαμενεΐ.

– Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν απάντηση στο πλήγμα που δέχθηκε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Πόσο σημαντικό ήταν εκείνο το χτύπημα στη Συρία και ποιος ήταν ο Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματικός που έχασε τη ζωή του;

Μπενάμ Μπεν Ταλεμπλού στην «Κ»: Η Τεχεράνη ήθελε να προστατεύσει τη φήμη της-1

– Η επίθεση που δέχθηκε η Τεχεράνη στη Δαμασκό ήταν εξαιρετικά σημαντική. Είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας ομάδας αξιωματούχων του IRGC – Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν τουλάχιστον δύο ταξίαρχοι της δύναμης Quds του IRGC. Ο ένας ήταν ο Ζαχέντι, ο οποίος είχε ένα μακρύ βιογραφικό υπηρεσίας στο IRGC. Είχε υπηρετήσει στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ, όπως και στη Φρουρά της Τεχεράνης, που στη συνέχεια μετασχηματίστηκε στο IRGC. Αρχικά είχε διατελέσει επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης και έπειτα επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων. Ομως η πιο σημαντική δουλειά του ήταν ο ρόλος του ως συνδέσμου μεταξύ του συριακού καθεστώτος, της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης. Μετά τον θάνατό του, ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επαίνεσαν τον ρόλο του στον σχεδιασμό και στην υποστήριξη της τρομοκρατικής επίθεσης εις βάρος του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Ως εκ τούτου, με την επίθεση στη Δαμασκό το Ισραήλ αφαίρεσε ένα σημαντικό στοιχείο του τρομοκρατικού μηχανισμού του Ιράν και αποσύνδεσε μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου που βρίσκεται στον συνδετικό ιστό του «άξονα της αντίστασης» του Ιράν. Επιπλέον, όλα αυτά τα χρόνια το Ιράν είχε ήδη υποστεί αρκετά βαριά πλήγματα από το Ισραήλ στη Συρία. Εξαιτίας όλων αυτών η Τεχεράνη πιθανότατα ήθελε να δείξει δημοσίως ότι αντιδρά.

– Πώς αξιολογείτε λοιπόν το είδος της επίθεσης που επέλεξε το Ιράν ως αντίποινα στο Ισραήλ;

– Από την άποψη του εύρους, της κλίμακας και της αμεσότητας ήταν μια σοκαριστική επίθεση. Αν πάρουμε βέβαια λίγη απόσταση από εκείνη τη νύχτα, θα διαπιστώσουμε ότι οι Ιρανοί χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο βαλλιστικούς πυραύλους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους. Υπήρξαν περίπου 12 από αυτές οι οποίες δημοσίως εκτελέστηκαν από το έδαφος του Ιράν. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ποτέ δεν είχαν χτυπήσει αμυνόμενο στόχο. Τα σημεία που είχε χτυπήσει το Ιράν από το 2017 έως το 2024 –στο Ιράκ, στη Συρία και στο Πακιστάν– ήταν ανυπεράσπιστοι στόχοι. Σε αντίθεση με την περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο φιλοξενεί ούτως ή άλλως ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο.

Εγινε μια σοκαριστική επίθεση κατά του Ισραήλ , η οποία αλλάζει πλέον τους κανόνες εμπλοκής στη Μέση Ανατολή.

– Ποιες είναι οι ευρύτερες στρατηγικές στοχεύσεις του Ιράν στην περιοχή; Είναι έτοιμο να εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ; Και είναι κάτι που το θέλει;

– Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν ευδοκιμεί σε συνθήκες πραγματικού πολέμου. Ομως αυτό που στην πραγματικότητα προσπάθησε να κάνει εδώ είναι να σώσει τη φήμη της, διενεργώντας ένα ιστορικό χτύπημα. Μπορεί να μη δολοφόνησε ανθρώπους, άλλαξε όμως τους κανόνες του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή, κλιμακώνοντας με την επιλογή να στοχεύσει απευθείας στο Ισραήλ. Με αυτήν την επίθεση ανέλαβε άλλωστε το πολιτικό και δυνητικά το στρατιωτικό κόστος που μπορεί να προκύψει μέσα από μια πιθανή ισραηλινή απάντηση. Και ακούσαμε αξιωματούχο του IRGC να υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται πλέον μέρος του στρατιωτικού δόγματος του Ιράν απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή από το Ισραήλ εις βάρος των συμφερόντων της Τεχεράνης εντός και εκτός συνόρων – αναφερόμενος στη δυνατότητα του Ιράν να απαντά απευθείας από τα εδάφη του. Επομένως, έχουμε μια εξέλιξη η οποία αλλάζει τους όρους με τους οποίους το Ιράν αξιολογεί τον στρατηγικό ανταγωνισμό του με το Ισραήλ. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Από την άλλη, το Ιράν δεν είναι μια συμβατική αλλά μια ασύμμετρη στρατιωτική δύναμη. Οσο περισσότερο κινείται έξω από τις σκιές, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα για επιτυχημένες επιχειρήσεις εναντίον του.

– Πόσο πιθανή είναι τώρα μια κλιμάκωση της κατάστασης; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει κάποια ουσιαστική ανταπάντηση από το Ισραήλ;

– Στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν, για το Ισραήλ η σημασία της στρατιωτικής απάντησης ενισχύεται όχι απλώς για σκοπούς αποτροπής αλλά και για λόγους στρατιωτικής αποτελεσματικότητας. Για την ώρα, όσο και αν θέλει το Ισραήλ να μετατρέψει την αποτροπή σε τιμωρία, ο παράγοντας που το περιορίζει είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν εμπλακεί επιτυχώς στην άμυνα του Ισραήλ απέναντι στις εναέριες απειλές. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση, και αυτός είναι πραγματικά ο τρόπος λειτουργίας της στη Μέση Ανατολή. Και πέρα από αυτό, σε μια εκλογική χρονιά, η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει πάση θυσία να αποφύγει περαιτέρω εξωγενείς κραδασμούς. Ολα αυτά μπορεί κάλλιστα να είναι μέρος των υπολογισμών στους οποίους έχει προβεί το Ιράν προτού διενεργήσει δημοσίως επίθεση στο Ισραήλ, μια επίθεση η οποία αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού όπως τους γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να στρατολογήσει τον στρατηγικό του εταίρο, τις ΗΠΑ, σε κάποιου είδους δυναμική εκστρατεία αντιποίνων. Ομως είναι αβέβαιο αν οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μέχρι τέλους. Η προσπάθεια να δημιουργηθεί απόσταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ αποτελεί στοιχείο της στρατηγικής ασφάλειας του Ιράν. Το συναντήσαμε ήδη την περίοδο που ακολούθησε μετά την 7η Οκτωβρίου.

– Οσον αφορά το εσωτερικό του Ιράν, έχουμε κάτι να περιμένουμε; Πόσο σταθερό είναι το καθεστώς εκεί;

– Η ίδια η επίθεση στο Ισραήλ είναι μέρος της προσπάθειας του ιρανικού καθεστώτος να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα –όχι απλώς εκτός αλλά– εντός συνόρων, στο εγχώριο κοινό. Θα πρέπει εδώ να λάβουμε υπόψη ότι ο πληθυσμός στο Ιράν δεν έχει τις ίδιες απόψεις με το καθεστώς για την πολιτική του στη Μέση Ανατολή. Επίσης, όσα πράττει το καθεστώς θα πρέπει να τα εξετάζουμε μέσα και από άλλα φίλτρα, όπως η οικονομία και το πυρηνικό ζήτημα. Και όλα σχετίζονται με το ζήτημα της διαδοχής, καθώς είναι ακόμη ανοιχτό αν ο Χαμενεΐ θα βάλει στο τιμόνι τον γιο του Μοτζτάμπα ή αν ο σημερινός πρόεδρος Ραϊσί θα διαχειριστεί τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή