Μέση Ανατολή: Υψηλός ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων

Μέση Ανατολή: Υψηλός ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων

Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, τόνισε ότι κάθε ενέργεια εναντίον των συμφερόντων της χώρας, θα αντιμετωπιστεί με «σοβαρό, εκτεταμένό και οδυνηρό» τρόπο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, καθώς η διεθνής κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του το περασμένο Σάββατο.

Μία ημέρα μάλιστα αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι θα απαντήσει στην επίθεση της Τεχεράνης, ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, τόνισε ότι κάθε ενέργεια εναντίον των συμφερόντων της χώρας του, θα αντιμετωπιστεί με «σοβαρό, εκτεταμένό και οδυνηρό» τρόπο.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ISNA, μιλώντας στον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, ο πρόεδρος του Ιράν ανέφερε πως «η παραμικρή ενέργεια κατά ιρανικών συμφερόντων θα αντιμετωπιστεί σίγουρα με σοβαρό, εκτεταμένο και οδυνηρό τρόπο, κατά οποιουδήποτε δράστη».

Το βράδυ της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί Κανί, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι η αντεπίθεση της Τεχεράνης, μετά από τυχόν ισραηλινά αντίποινα, θα είναι «θέμα δευτερολέπτων, καθώς το Ιράν δεν θα περιμένει άλλες 12 ημέρες για να απαντήσει».

Επιστολή Ισραηλινού ΥΠΕΞ για κυρώσεις στο Ιράν

Με επιστολή του προς 32 κράτη από όλο τον κόσμο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραελ Κατζ, ζητάει την επιβολή κυρώσεων στο πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς και τον χαρακτηρισμό του ιρανικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Σε ανάρτησή του στο X, ο Κατζ ανέφερε ότι «ηγείται μιας διπλωματικής επίθεσης κατά του Ιράν». Η επιβολή κυρώσεων στο πυραυλικό πρόγραμμα και η απόφαση να κηρυχθούν τρομοκρατική οργάνωση οι Φρουροί της Επανάστασης, θα βοηθήσει να «περιοριστεί και να αποδυναμωθεί το Ιράν», γράφει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να συμβεί «πριν να είναι πολύ αργά».

Διαβεβαιώσεις στις αραβικές χώρες

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες της περιοχής ότι η απάντησή του στην επίθεση του Ιράν δεν θα τις θέσει σε κίνδυνο, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας.

Σημειώνεται πως σε πολλές χώρες στην περιοχή εκφράζονται ανησυχίες ότι σε περίπτωση ισραηλινού χτυπήματος στο Ιράν, ως αντίποινα για την επίθεση του Σαββατοκύριακου, θα θεωρηθούν υπεύθυνες από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το Τελ Αβίβ έχει ενημερώσει συμμαχικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Αίγυπτος και τα κράτη του Κόλπου ότι η απάντησή του, όταν έρθει, θα πραγματοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το Ιράν να μην μπορεί να τις εμπλέξει.

Οι διαβεβαιώσεις προς τις γειτονικές χώρες έρχονται μετά την προειδοποίηση ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων ότι το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του θα αντιμετωπίσουν ακόμα ισχυρότερη επίθεση εάν προβούν σε αντίποινα.

ΗΠΑ: Εκτιμήσεις για περιορισμένη ισραηλινή απάντηση

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η πιθανή ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν θα είναι περιορισμένης εμβέλειας. Μιλώντας στο NBC News, τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ενδεχόμενα πλήγματα κατά των ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων καθώς και των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ένοπλων ομάδων εκτός Ιράν.

Ανέφεραν πως δεν είναι ενήμεροι για την τελική απόφαση του Ισραήλ σχετικά με το πώς θα απαντήσει και το χρονοδιάγραμμα μιας επίθεσης, σημειώνοντας πως οι εκτιμήσεις τους βασίζονται σε συνομιλίες Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, πριν από την ιρανική επίθεση.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel, Haaretz, NBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή