Αύριο η ψηφοφορία γα την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Αύριο η ψηφοφορία γα την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Tο εγχείρημα θεωρείται πως έχει από ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ψηφίσει αύριο, Πέμπτη, για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ, ανέφεραν χθες, Τρίτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές.

Επικαλούμενοι τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά στις αρχές αυτού του μήνα τη διαδικασία με σκοπό την εισδοχή τους στον διεθνή οργανισμό που ανάγεται στο 2011.

Ομως το εγχείρημα θεωρείται πως έχει από ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες επιτυχίας, με δεδομένη την αντίθεση των ΗΠΑ, κράτους-μόνιμου μέλους του Σ.Α.

Κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Οχθη

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Βρετανία κάλεσε χθες Τρίτη το βράδυ να τερματιστούν οι «απαράδεκτες» βίαιες επιθέσεις στη Δυτική Οχθη από Ισραηλινούς εποίκους εναντίον Παλαιστίνιων πολιτών, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τέσσερις άνθρωποι, κaι κάλεσε οι ισραηλινές αρχές να ασκήσουν ποινικές διώξεις στους δράστες.

«Η Βρετανία είναι θορυβημένη για το επίπεδο της βίας» στη Δυτική Οχθη μετά τον «φρικιαστικό» θάνατο 14χρονου Ισραηλινού εφήβου το Σάββατο, τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο θάνατος του εφήβου υπό ακόμη άγνωστες συνθήκες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη πυροδότησε εκτεταμένες ενέργειες αντιποίνων από εποίκους το Σαββατοκύριακο, που επιτέθηκαν σε χωριά και πυρπόλησαν σπίτια και οχήματα.

«Οι βίαιες επιθέσεις από πλευράς εξτρεμιστών εποίκων οδήγησαν στους θανάτους τεσσάρων Παλαιστινίων», επισημαίνει η βρετανική διπλωματία, ενώ άλλοι 75 και πλέον τραυματίστηκαν.

«Η άσκηση τέτοιας βίας εναντίον πολιτών είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως», αναφέρει το βρετανικό ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εξτρεμιστές εποίκους.

Κρίνοντας πως οι θάνατοι σηματοδοτούν την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην περιοχή σε «κρίσιμη στιγμή», το Φόρεϊν Οφις τονίζει πως είναι «ζωτικής σημασίας οι ισραηλινές αρχές να αποκαταστήσουν την ηρεμία και να διενεργήσουν επείγουσες και διαφανείς έρευνες για όλους τους θανάτους και να εγγυηθούν πως όλοι οι δράστες βίαιων επιθέσεων θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους».

Τουλάχιστον 468 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου υπολογίζεται ότι ζουν σήμερα πάνω από 490.000 Ισραηλινοί, θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT