Η σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν επισκιάζει τις μάχες στη Γάζα

Η σύγκρουση του Ισραήλ με το Ιράν επισκιάζει τις μάχες στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θυλάκου, που βρίσκεται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει πλέον στραφεί αλλού

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, καθώς ο πόλεμος έχει εισέλθει στον έβδομο μήνα του. Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα του παλαιστινιακού θυλάκου, που βρίσκεται στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει πλέον στραφεί αλλού: στο πώς θα απαντήσει ο Νετανιάχου στην ιρανική επίθεση.

Η Τεχεράνη επιτέθηκε για πρώτη φορά σε ισραηλινό έδαφος το Σαββατοκύριακο, ωστόσο τονίζει ότι δεν σκοπεύει να δώσει συνέχεια, κάνοντας λόγο για αντίποινα στο αιμαητρό πλήγμα κατά του προξενείου της στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου. Προειδοποίησε όμως ταυτόχρονα για νέα αντίποινα, εάν δεχθεί πλήγμα από το Ισραήλ.

Τη στιγμή που το διεθνές ενδιαφέρον στρεφόταν στις επόμενες κινήσεις των δύο μεγαλύτερων εχθρικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία ανακοίνωνε σήμερα, Τετάρτη, ότι έπληξε περισσότερους από 40 στόχους στη Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας. 

Ισχυρίζεται συγκεκριμένα ότι έπληξε εκτοξευτές πυραύλων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν πολυάριθμους ενόπλους και κατέστρεψαν τοποθεσίες που χρησιμοποιούνταν από τρομοκρατικές ομάδες χθες, Τρίτη, στα περίχωρα του καταυλισμού Νουσεϊράτ.

Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε επίσης εναντίον «πυρήνα που λειτουργούσε οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο στρατός ανέφερε ακόμα ότι στρατιώτες του χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να σκοτώσουν ένοπλο, καθώς και ότι σκότωσαν έναν ακόμα με πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Αλλοι στόχοι που χτυπήθηκαν χθες «περιελάμβαναν υπόγειες θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, παγιδευμένα κτίρια, δομές όπου συγκεντρώνονταν πράκτορες, παρατηρητήρια, υπόγειες τοποθεσίες και άλλες υποδομές», σύμφωνα πάντα με τον ισραηλινό στρατό.

Η νέα ανακοίνωση ήρθε έπειτα από μία περίοδο αυξημένης κριτικής στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την αποτυχία των στρατιωτικών του στόχων στη Γάζα, όπως η απελευθέρωση των ομήρων και η «εξάλειψη» των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, καθώς και για τον μεγάλο αριθμό των απωλειών και την απειλή λιμού για τον πληθυσμό.

Περισσότεροι από 33.899 νεκροί

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 33.899 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλων 76.664 από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θυλάκου.

Τις προηγούμενες 24 ώρες είχαν σκοτωθεί 56 Παλαιστίνιοι και είχαν τραυματιστεί 86, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Πριν από το πλήγμα του Ιράν είχαν ενταθεί οι πιέσεις για κατάπαυση του πυρός και για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

Κάλεσμα προς το Ισραήλ να σταματήσει

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι επανήλθε σήμερα, Τετάρτη, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και επαναλαμβάνοντας ότι είναι καιρός για κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, παρά τη σκιά που ρίχνει η σύγκρουσή του με το Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Ιταλία υποστήριξε αρχικά τις ενέργειες του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στα νότια εδάφη του, αλλά πιο πρόσφατα μαλάκωσε την υποστήριξή της υπό το φως των χιλιάδων θανάτων αμάχων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, ο Ταγιάνι τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα προκλήθηκε από τη «βάρβαρη» επίθεση της Χαμάς.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ωστόσο, τώρα είναι απαραίτητη η κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έχουν πλήξει μαζικά τον παλαιστινιακό πληθυσμό».

Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πλούσιων κρατών, την οποία θα φιλοξενήσει ο Ταγιάνι στο ιταλικό νησί Κάπρι. Η Ιταλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή