JuicyFields: Απάτη 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
juicyfields-απάτη-645-εκατ-ευρώ-στη-βιομηχανία-κάν-562985305

JuicyFields: Απάτη 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης

Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από μερικές ημέρες αστυνομικές δυνάμεις από 11 χώρες της Ε.Ε.

Βασίλης Ανδριανόπουλος
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές απάτες στην ιστορία της βιομηχανίας της κάνναβης εξιχνιάστηκε πριν από μερικές ημέρες. Μια απάτη που σύμφωνα με την Europol υπολογίζεται πως στοίχισε σε 186.000 διαδικτυακούς επενδυτές παγκοσμίως ένα ποσό που ανέρχεται σε τουλάχιστον 645 εκατομμύρια ευρώ. Οι δράστες που ίδρυσαν την εταιρεία JuicyFields –προκειμένου να προσδώσουν μια νομιμοφάνεια στην επιχείρησή τους– έστησαν μια περίτεχνη «πυραμίδα» επενδυτών σχήματος Ponzi. Μέσω αυτού του σχήματος, οι αποδόσεις στους επενδυτές δεν πληρώνονταν από καθαρά κέρδη, αλλά από χρήματα που κατέβαλλαν μεταγενέστεροι επενδυτές. Εώς ότου η «πυραμίδα» κατέρρευσε. 

«Οι ζημιές μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες»

Σύφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις τις οποίες επικαλείται η Europol, οι αναφερόμενες ζημιές που προκλήθηκαν από τις επίμαχες ψεύτικες επενδύσεις στη διαφημιζόμενη πλατφόρμα της JuicyFields για την καλλιέργεια κάνναβης, «μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερες» από το ποσό των 645 εκατομμυρίων ευρώ.

Χρησιμοποιώντας τραπεζικά εμβάσματα ή κρυπτονομίσματα, περίπου 186.000 από τους συμμετέχοντες μετέφεραν πράγματι κεφάλαια σε αυτό το περίτεχνο σύστημα Πόντσι, το οποίο ήταν ενεργό από τις αρχές του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022

Οπως εκτιμάται, οι συμμετέχοντες που εγγράφηκαν ως διαδικτυακοί επενδυτές, ανήλθαν σε περίπου 550.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Ευρωπαίοι πολίτες. Χρησιμοποιώντας τραπεζικά εμβάσματα ή κρυπτονομίσματα, περίπου 186.000 από τους συμμετέχοντες μετέφεραν πράγματι κεφάλαια σε αυτό το περίτεχνο σύστημα Πόντσι, το οποίο ήταν ενεργό από τις αρχές του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022. Σύμφωνα με την Europol, οι δράστες ήταν κυρίως Ρώσοι, αλλά επίσης προέρχονταν από: Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Ιορδανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.    

Προκειμένου να προσελκύσουν τα θύματα στις ιστοσελίδες τους, οι δράστες χρησιμοποιούσαν διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οταν τα θύματα έμπαιναν σε αυτές τις πλατφόρμες, έβλεπαν προσφορές σε πολλά υποσχόμενες επενδυτικές ευκαιρίες σχετικά με την καλλιέργεια, συγκομιδή και διανομή φυτών κάνναβης για χρήση για ιατρικούς σκοπούς. Ηταν κάτι που οι δράστες αποκαλούσαν «ηλεκτρονική καλλιέργεια».

Η αρχική επένδυση

Οι υποψήφιοι επενδυτές έπρεπε έπειτα να καταβάλουν μια ελάχιστη αρχική επένδυση τουλάχιστον πενήντα ευρώ, προκειμένου να εκπληρωθεί η υπόσχεση που είχαν λάβει, ότι δηλαδή θα συνδεθούν με παραγωγούς φαρμακευτικής κάνναβης. Οταν δηλαδή αγόραζαν ένα φυτό κάνναβης, η πλατφόρμα, σύμφωνα με την Europol, διαβεβαίωνε τους επενδυτές ότι σύντομα θα μπορούσαν να εισπράξουν υψηλά κέρδη από την πώληση της μαριχουάνας σε εξουσιοδοτημένους αγοραστές. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι οι δράστες υπόσχονταν ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του 100% ή και περισσότερο από αυτό, χωρίς όμως να γνωστοποιούν στους επενδυτές πώς μπορούν να το πετύχουν αυτό, ούτε προφανώς να δώσουν σχετικές εγγυήσεις. 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Europol (@europol.eu)

Η νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης ή η διεύρυνση της επιτρεπόμενης περιεκτικότητας THC στα προϊόντα κάνναβης για προσωπικούς, ψυχαγωγικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, αποτελεί ένα θέμα δημόσιας συζήτησης σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με την Europol όμως, οι περίοδοι αλλαγών στα ρυθμιστικά πλαίσια «μπορεί να ανοίξουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους απατεώνες να διαφημίσουν επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού κινδύνου και υψηλού κέρδους».

Το σύστημα Πόντσι

Το σύστημα Πόντσι που χρησιμοποίησαν οι συγκεκριμένοι δράστες, δεν είναι κάτι το καινούργιο, αφού ειδικά από τη δεκαετία του 1990 έχουν καταγραφεί αναρίθμητες τέτοιου είδους επενδυτικές απάτες παγκοσμίως. Το σύστημα Πόντσι στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Σε αυτή την «πυραμίδα», αντί να παράγονται πραγματικά κέρδη μέσω νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χρησιμοποιούνται τα χρήματα των νέων επενδυτών οι οποίοι καταβάλλουν αποδόσεις σε παλαιότερους επενδυτές.

Σε αυτή την «πυραμίδα», αντί να παράγονται πραγματικά κέρδη μέσω νόμιμων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, χρησιμοποιούνται τα χρήματα των νέων επενδυτών οι οποίοι καταβάλλουν αποδόσεις σε παλαιότερους επενδυτές

Πρόκειται για κάτι που πρόσκαιρα δίνει την ψευδαίσθηση στα θύματα ότι έχουν προχωρήσει σε μια κερδοφόρα επένδυση. Κάποια στιγμή όμως, σταματάνε να έρχονται νέοι επενδυτές. Πλέον, οι πληρωμές δεν μπορούν να συντηρηθούν και η πυραμίδα καταρρέει. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους.  

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η αρχική επένδυση οδήγησε σε μια άμεση πληρωμή, που οδήγησε σε διπλασιασμό των κερδών. Παρακινούμενοι από αυτά τα άμεσα κέρδη, πολλοί ήταν αυτοί που στη συνέχεια κατέβαλαν εκατοντάδες, χιλιάδες ακόμη και δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Η κατάρρευση της «πυραμίδας»

Σε αυτο συνηγορούσε και το γεγονός, σύμφωνα με την Europol, ότι «η πλατφόρμα προσποιούνταν αξιοπιστία, καθώς δεν εκπροσωπούνταν μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά διατηρούσε την εικόνα μιας αξιόπιστης νόμιμης επιχειρηματικής δομής με φυσικά γραφεία, προσωπικό και εκπροσώπηση σε εκδηλώσεις του κλάδου της κάνναβης». Κι ενώ αρχικά οι επενδυτές λάμβαναν κανονικά τις αποδόσεις των επενδύσεών τους, τον Ιούλιο του 2022, «οι εγκληματίες που βρίσκονταν πίσω από το σύστημα αφαίρεσαν απότομα τα προφίλ της εταιρείας από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και σταμάτησαν τη σύνδεση των χρηστών στους λογαριασμούς τους, παγώνοντας έτσι τις αναλήψεις μετρητών».  

Σε 38 κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, κατασχέθηκαν ή δεσμεύθηκαν 4.700.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, 1.515.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα, 106.000 ευρώ σε μετρητά και 2.600.000 ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία ακινήτων

Σύντομα, αστυνομικές αναφορές για την υπόθεση κατέκλυσαν ολόκληρη την Ευρώπη, γεγονός που «ώθησε την Europol να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσέγγιση για έρευνες στις οποίες εμπλέκονται πολλές χώρες της Ε.Ε. και τρίτες χώρες». Οι έρευνες δεν επικεντρώθηκαν σύμφωνα με την Europol μόνο στην εταιρεία JuicyFields, αλλά και σε άλλες επενδυτικές πλατφόρμες.

Επειτα από τη συλλογή πληροφοριών από πλήθος ευρωπαϊκών χωρών, αστυνομικές δυνάμεις από έντεκα χώρες της Ευρώπης προχώρησαν στις 11 Απριλίου 2024 στη σύλληψη 9 υπόπτων για συμμετοχή στην επενδυτική απάτη της JuicyFields. Σε αυτή την κοινή ημέρα δράσης, όπου πραγματοποιήθηκαν 38 κατ’ οίκον έρευνες, κατασχέθηκαν ή δεσμεύθηκαν 4.700.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς, 1.515.000 ευρώ σε κρυπτονομίσματα, 106.000 ευρώ σε μετρητά και 2.600.000 ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία ακινήτων. Επίσης κατασχέθηκαν αρκετά πολυτελή οχήματα, έργα τέχνης και διάφορα είδη πολυτελείας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή