Ινδονησία: Συναγερμός μετά από έκρηξη ηφαιστείου – Εκκενώθηκαν δύο χωριά

Ινδονησία: Συναγερμός μετά από έκρηξη ηφαιστείου – Εκκενώθηκαν δύο χωριά

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ωστόσο, 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου Ρουάνγκ εντάθηκε έπειτα από δύο σεισμούς τις τελευταίες ημέρες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηξη ηφαιστείου σημειώθηκε στη βόρεια Ινδονησία, αναγκάζοντας εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κι ενώ οι τοπικές Αρχές έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.

«Με βάση τις οπτικές ενδείξεις και τις μετρήσεις των οργάνων, που δείχνουν αύξηση ηφαιστειακής δραστηριότητας, το επίπεδο (συναγερμού) στο όρος Ρουάνγκ αυξήθηκε από το 3 στο 4», ανέφερε ο διευθυντής της εθνικής Υπηρεσίας Ηφαιστειολογίας, Χέντρα Γκουνάουαν, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Μάλιστα, οι Αρχές διεύρυναν τη ζώνη εκκένωσης, από τα τέσσερα στα έξι χιλιόμετρα, γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Το ηφαίστειο Ρουάνγκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Κελέβης, φτάνει σε ύψος τα 725 μέτρα. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 21.45 τοπική ώρα της Τρίτης και ακολούθησαν άλλες δύο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα, όμως 800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από δύο χωριά του νησιού Ρουάνγκ και μεταφέρθηκαν σε ένα γειτονικό νησί, μετέδωσε το ινδονησιακό πρακτορείο Antara.

Η υπηρεσία ηφαιστειολογίας ανέφερε ότι οι κάτοικοι του Ταγκουλαντάνγκ πρέπει να μετακινηθούν εκτός της ακτίνας των έξι χιλιομέτρων από τον κρατήρα, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Ο Χέντρα Γκουναουάν προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι σε εγρήγορση γιατί ενδέχεται να εκτιναχθούν από τον κρατήρα βράχοι ή να προκληθεί τσουνάμι από την κατάρρευση του ηφαιστείου στη θάλασσα.

Από την πρώτη έκρηξη το σύννεφο της στάχτης έφθασε σε ύψος τα 2 και από τη δεύτερη τα 2,5 χιλιόμετρα, ανέφερε ο Μουχαμάντ Ουαφίντ, ο διευθυντής της εθνικής γεωλογικής υπηρεσίας.

Σημειώνεται πως η δραστηριότητα του ηφαιστείου Ρουάνγκ εντάθηκε έπειτα από δύο σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στη Ζώνη της Φωτιάς του Ειρηνικού, όπου συγκρούονται οι ηπειρωτικές πλάκες, προκαλώντας σημαντική ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα. Η νησιωτική χώρα μετρά σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT