Αποφασισμένος για χτύπημα στο Ιράν ο Νετανιάχου

Αποφασισμένος για χτύπημα στο Ιράν ο Νετανιάχου

Ευχαριστούμε για τη βοήθεια και τις συμβουλές, αλλά αποφασίζουμε μόνοι μας για την ασφάλειά μας. Αυτό ήταν το μήνυμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, οι οποίοι του συνέστησαν να μην απαντήσει στρατιωτικά στην επίθεση του Ιράν.

αποφασισμένος-για-χτύπημα-στο-ιράν-ο-ν-562986433

Υστερα από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ανώτατου πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, στον απόηχο των πρωτοφανών ιρανικών επιθέσεων του περασμένου Σαββάτου, ο κύβος φαίνεται ότι ερρίφθη. Αυτή ήταν τουλάχιστον η εντύπωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον ύστερα από τις χθεσινές συναντήσεις του με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ και του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ισραηλινοί αποφασίζουν να δράσουν. Ελπίζουμε ότι θα το πράξουν με τρόπο που θα συμβάλει όσο το δυνατόν λιγότερο στην κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας από την Ιερουσαλήμ.

Η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούσαν μέχρι και χθες να αποτρέψουν τον Νετανιάχου από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αφού είχαν πληροφορηθεί ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποφασίσει τη νύχτα της Δευτέρας να διατάξει επιχείρηση αντιποίνων, προτού αναστείλει τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση.

Ολα δείχνουν ότι το Ισραήλ δεν εννοεί να αφήσει αναπάντητη την ιρανική επίθεση, που άλλαξε δραματικά τα δεδομένα των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Υστερα από τις χθεσινές συναντήσεις του με τον Κάμερον και τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι ευχαρίστησε τους συμμάχους του για τη «χωρίς προηγούμενο» βοήθειά τους στην αμυντική θωράκιση του Ισραήλ και τις συμβουλές τους, τόνισε όμως ότι η ηγεσία της χώρας του είναι εκείνη που θα αποφασίσει μόνη της και πως το Ισραήλ «θα υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Τα σενάρια

Τούτων δοθέντων, το ερώτημα που απασχολεί τους πάντες είναι το είδος και η έκταση της ισραηλινής απάντησης. Στα ηπιότερα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, ο ισραηλινός στρατός θα αρκούνταν σε πλήγματα εναντίον των Φρουρών της Επανάστασης εκτός ιρανικής επικράτειας ή σε κάποιο συμβολικό πλήγμα εντός του Ιράν. Εάν επιλεγεί αυτός ο δρόμος, είναι πιθανό η κρίση να περιοριστεί σε διαχειρίσιμα όρια. Αλλα σενάρια, όμως, πιθανολογούν πολύ βαρύτερα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο εσωτερικό του Ιράν ή και εναντίον του πυρηνικού του προγράμματος, κάτι που θα έφερνε τον κίνδυνο μεγάλου περιφερειακού πολέμου προ των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε αποφασίσει τη νύχτα της Δευτέρας να διατάξει επιχείρηση αντιποίνων, προτού αναστείλει τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη, η οποία χαρακτήρισε την επίθεση του περασμένου Σαββάτου πράξη νόμιμης αυτοάμυνας, μετά τη φονική επιδρομή των Ισραηλινών εναντίον του προξενείου της στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, φρόντισε να στείλει τα δικά της μηνύματα. «Ακόμη και η παραμικρή επιδρομή του σιωνιστικού καθεστώτος επί του εδάφους μας θα προκαλέσει βαριά και επώδυνη απάντηση από την πλευρά μας», προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης με αφορμή την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσέθεσε, δε, ότι η ιρανική απάντηση του περασμένου Σαββάτου ήταν σκοπίμως περιορισμένων διαστάσεων, αλλά αν το Ισραήλ επιτεθεί «τίποτα δεν θα απομείνει από το σιωνιστικό καθεστώς».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, προτιμώντας τον δρόμο της διπλωματικής πίεσης και των οικονομικών κυρώσεων. «Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του για την ανάπτυξη drones και πυραύλων, των Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Αμυνας», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ από χθες συνεδριάζουν στο Κάπρι της Ιταλίας οι ΥΠΕΞ της ομάδας G7, με προτάσεις για κυρώσεις κατά του Ιράν στην ημερήσια διάταξη.

Στη Γάζα

Στο μέτωπο της Γάζας, η ιρανική επίθεση «πάγωσε» επί του παρόντος τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου για εισβολή χερσαίων δυνάμεων στη Ράφα, αν και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε διάφορα σημεία της Λωρίδας συνεχίζονται. Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στην Ντόχα του Κατάρ «παραπαίουν», όπως παραδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργός του Εμιράτου και εκ των βασικών μεσολαβητών, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα έχει συνομιλίες το Σαββατοκύριακο με τον εξόριστο ηγέτη του πολιτικού τμήματος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε εκ νέου τον Νετανιάχου ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση με το Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση της 1ης Απριλίου ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Εκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα και να δεχθεί εκεχειρία για την απελευθέρωση των ομήρων απηύθυνε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα διατηρείται η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Τουλάχιστον 14 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά, ύστερα από επίθεση της Χεζμπολάχ στο μεθοριακό χωριό Αραμπ ελ Αράμσε. Η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι έπληξε κτίριο που χρησιμοποιούνταν από τον ισραηλινό στρατό, σε απάντηση για ισραηλινή επίθεση που είχε εκδηλωθεί μία ημέρα νωρίτερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις μαχητές της, συμπεριλαμβανομένων δύο διοικητών της.

Μήνυμα ειρήνης από τη Βενετία

Την απόφασή τους να μην ανοίξουν το ισραηλινό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας μέχρις ότου υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα ανακοίνωσαν οι καλλιτέχνες και οι επίτροποι της ισραηλινής αντιπροσωπείας. «Ως καλλιτέχνις και ως εκπαιδευτικός τάσσομαι αποφασιστικά εναντίον του πολιτιστικού μποϊκοτάζ, αλλά έχω μεγάλη δυσκολία να παρουσιάσω έργο που μιλάει για το εύθραυστο της ανθρώπινης ζωής, τη στιγμή που γινόμαστε μάρτυρες αυτής της απερίγραπτης περιφρόνησής της», δήλωσε η Ισραηλινή καλλιτέχνις Ρουθ Πατίρ, που επρόκειτο να εκθέσει έργα της στο περίπτερο. Είχε προηγηθεί ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν περισσότεροι από 23.000 καλλιτέχνες ζητώντας να μη λειτουργήσει το ισραηλινό περίπτερο λόγω των πολύνεκρων επιδρομών του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Οι υπογράφοντες παρέπεμπαν σε ανάλογες αποφάσεις, με τις οποίες απαγορεύτηκε στη Νότια Αφρική, λόγω απαρτχάιντ, να συμμετάσχει στην Μπιενάλε της Βενετίας από το 1968 μέχρι το 1992 και προσανατολίζονταν να οργανώσουν εκδηλώσεις συμβολικής διαμαρτυρίας στον χώρο του ισραηλινού περιπτέρου. Το Ισραήλ περιλαμβάνεται στις 88 χώρες που συμμετέχουν στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, η οποία θα διαρκέσει από τις 20 Απριλίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Η έκθεση που θα φιλοξενούνταν στο ισραηλινό περίπτερο έφερε τον τίτλο Motherland (Πατρίδα) και την υπογραφή της Ρουθ Πατίρ. «Είναι μια πολύ θαρραλέα απόφαση», δήλωσε για την απόφαση της ισραηλινής ομάδας ο Αντριάνο Πεντρόσα, επιμελητής της κύριας έκθεσης της Μπιενάλε. «Νομίζω επίσης ότι είναι μια σοφή απόφαση, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσεις ένα έργο στο συγκεκριμένο πλαίσιο», προσέθεσε. Από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία εν μέρει χρηματοδότησε τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας στην Μπιενάλε, δεν είχε γίνει μέχρι χθες βράδυ κάποιο σχόλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή