Ο πόλεμος των Μενέντεζ

Οι συνήγοροι του Μπομπ Μενέντεζ θα κατηγορήσουν τη σύζυγό του για ενέργειες που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ «ενδέχεται να σχεδιάζει να κατηγορήσει τη σύζυγό του» για μια σειρά ενεργειών που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του με την κατηγορία της δωροδοκίας, όπως προκύπτει από νέα δικαστική κατάθεση που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του ιστότοπου Politico, η νομική ομάδα του γερουσιαστή σχεδιάζει να προσπαθήσει να αποδείξει την «απουσία οποιασδήποτε ανάρμοστης πρόθεσης εκ μέρους του γερουσιαστή Μενέντεζ, καταδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, απέκρυψε πληροφορίες από τον γερουσιαστή Μενέντεζ ή τον οδήγησε με άλλον τρόπο να πιστέψει ότι δεν συνέβαινε τίποτα παράνομο».

Σε κατάθεσή της περί τα μέσα Μαρτίου, η νομική ομάδα του Μενέντεζ προσπάθησε να κρατήσει αυτή τη διατύπωση απόρρητη, πιστεύοντας ότι η δημοσιοποίηση αυτής της υπερασπιστικής στρατηγικής θα επηρεάσει αρνητικά το σώμα των ενόρκων. Ωστόσο, ένας δημοσιογράφος του NBC Νέας Υόρκης και στη συνέχεια σειρά από μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Politico, έλαβαν γνώση της εν λόγω κατάθεσης και μπόρεσαν να την παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό. Την Τρίτη ο ομοσπονδιακός δικαστής Σίντνεϊ Στάιν διέταξε τελικά τη δημοσιοποίησή της.

Νωρίτερα, η νομική ομάδα του Μενέντεζ δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής υπεράσπισης «απειλεί να προκαταλάβει το σώμα των ενόρκων και, κατά συνέπεια, να επηρεάσει το δικαίωμα του γερουσιαστή Μενέντεζ και της συζύγου του σε μια δίκαιη δίκη».

Οι φράσεις που η ομάδα του Μενέντεζ προσπάθησε να αποσιωπήσει ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης κατάθεσης συνολικής έκτασης 50 σελίδων, που υποστήριζε ότι ο γερουσιαστής και η σύζυγός του θα έπρεπε να έχουν ξεχωριστές δίκες. Οι δικηγόροι του Μενέντεζ είπαν ότι το συζυγικό απόρρητο –το οποίο εμποδίζει τον έναν σύζυγο να αναγκαστεί να καταθέσει εναντίον του άλλου και επιτρέπει στον έναν σύζυγο να εμποδίσει τον άλλον να καταθέσει– θα περιέπλεκε την υπεράσπισή του έναντι των ομοσπονδιακών κατηγοριών που αντιμετωπίζει.

Ο πόλεμος των Μενέντεζ-1
Το ζεύγος Μενέντεζ σε παλαιότερη εμφάνισή του, καθώς φτάνει στον Λευκό Οίκο προσκεκλημένο του Τζο Μπάιντεν. [AP Photo/Jacquelyn Martin]

Την περασμένη εβδομάδα, η σύζυγος του γερουσιαστή αποφασίστηκε να δικαστεί ξεχωριστά το καλοκαίρι, αφού ζήτησε αναβολή επικαλούμενη «σοβαρούς λόγους υγείας», τους οποίους οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και ο δικαστής έλαβαν σοβαρά υπόψη τους. Η δίκη του γερουσιαστή αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 Μαΐου στο Μανχάταν μαζί με τους δύο συγκατηγορουμένους του, Ουάελ Χάνα και Φρεντ Ντάιμπες.

Ο γερουσιαστής αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, σύμφωνα με τις οποίες δέχτηκε ράβδους χρυσού, δεσμίδες μετρητών και «πολυτελή δώρα» προκειμένου να ενεργήσει ως μη εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας, να παρέμβει σε πολιτειακές και ομοσπονδιακές διώξεις και να βοηθήσει την επιχείρηση του Χάνα να διατηρήσει ένα επικερδές αποκλειστικό συμβόλαιο με την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Ωστόσο, κι αυτή η ημερομηνία είναι αβέβαιη, καθώς οι εισαγγελείς ζητούν αναβολή εξαιτίας ζητημάτων που αφορούν τον δικηγόρο ενός από τους άλλους κατηγορουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή