Ο Τραμπ υπολείπεται σε χορηγούς και δωρεές

Ο Τραμπ υπολείπεται σε χορηγούς και δωρεές

Οχι μόνο έχει συγκεντρώσει 75 εκατ. δολ. λιγότερα από τον Μπάιντεν, αλλά είναι πίσω και σε σχέση με την εκστρατεία του 2020

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και πρώτος σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έπεται του Τζο Μπάιντεν στα κεφάλαια που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν χθες οι βρετανικοί Financial Times, ο τέως πρόεδρος έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 75 εκατ. δολάρια λιγότερα από τον Τζο Μπάιντεν, ενώ αριθμεί 270.000 δωρητές λιγότερους από ό,τι στο ίδιο στάδιο της εκστρατείας του πριν από τέσσερα χρόνια. Τα ευρήματα, που προκύπτουν από ανάλυση των ομοσπονδιακών δεδομένων για τις προεκλογικές εκστρατείες των δύο, εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς η συρρικνωμένη σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία εκλογική βάση του Τραμπ θα καταφέρει να τον στηρίξει εν μέσω πολυέξοδων δικαστικών υποθέσεων, σε μια προεδρική «κούρσα» που αναμένεται να είναι η πιο ακριβή όλων των εποχών.

Το επίσημο γραφείο της εκστρατείας Τραμπ και οι συνεργαζόμενες με αυτό επιτροπές πολιτικής δράσης έχουν καταφέρει να προσελκύσουν περίπου 900.000 δωρητές από τον Ιούλιο του 2023 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με 1,17 εκατ. δωρητές την αντίστοιχη περίοδο της του 2020, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Μπάιντεν μετρούσε 146 εκατ. δολάρια υπέρ της εκστρατείας του, ενώ συνολικά από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περί τα 368 εκατ. δολάρια, τόσο μέσω του επίσημου γραφείου εξεύρεσης πόρων όσο και από δωρεές επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς και οι δύο υποψήφιοι εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, ενώ απομένουν κάτι λιγότερο από επτά μήνες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι λεγόμενοι «μικροί» δωρητές –όσοι δίνουν 200 δολάρια ή λιγότερα– ήταν ανέκαθεν καθοριστικής σημασίας για τις εκστρατείες του Τραμπ. Επιπλέον, πολλοί μεγαλοχορηγοί που τώρα τον υποστηρίζουν έδιναν προηγουμένως χρήματα σε Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους στις προκριματικές εκλογές. Χαρακτηριστικά, αρκετοί πολυεκατομμυριούχοι υποστηρικτές της Νίκι Χέιλι, η οποία εγκατέλειψε την κούρσα για το χρίσμα του κόμματος τον περασμένο μήνα, έχουν δηλώσει ότι θα επενδύσουν πλέον τα κεφάλαιά τους στον Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, χθες το βράδυ (τοπική ώρα) ο Τραμπ αναμενόταν να δειπνήσει στη Νέα Υόρκη με τον συντηρητικό πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Την πληροφορία αποκάλυψε στο δίκτυο Α.Ρ. πρόσωπο με γνώση του θέματος που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμο. Η ίδια πηγή δήλωσε, ωστόσο, πως οι δυο τους αναμένεται να συζητήσουν για ζητήματα που αφορούν το ΝΑΤΟ σε μια περίοδο κατά την οποία η επάνοδος του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο αρχίζει να γίνεται ορατή.

Ο Ρεπουμπλικανός έχει πολλάκις επικρίνει τη Συμμαχία, ενώ προσφάτως υπογράμμισε πως εάν η Ευρώπη υποστεί στο μέλλον κάποιο χτύπημα, «δεν έχει κανένα λόγο να προσβλέπει σε συνδρομή των ΗΠΑ» με τον ίδιο στην προεδρία. Ο Ντούντα είναι ένα αρκετά κατάλληλο πρόσωπο για να ενθαρρύνει τον Τραμπ να αλλάξει στάση. Από τη μία, είναι αρκετά «τραμπικός» (είχε μάλιστα προτείνει να δοθεί η ονομασία «Φρούριο Τραμπ» σε μια στρατιωτική βάση της χώρας του). Από την άλλη, είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας και πιστός στο δόγμα της ισχυρής Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Δίκη

Εν τω μεταξύ, και καθώς η ιστορική δίκη του Τραμπ για την προσπάθεια εξαγοράς της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς βρίσκεται σε εξέλιξη, το δικαστήριο του Μανχάταν που χειρίζεται την υπόθεση ανακοίνωσε την Τρίτη τους επτά ενόρκους που θα συνδράμουν στο δικαστικό έργο. Οι δικηγόροι που τους επέλεξαν ανέφεραν στους New York Times πως προτού τους καλέσουν στο δικαστήριο μελέτησαν ενδελεχώς τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό να επιλέξουν «όσο το δυνατό πιο αμερόληπτα πρόσωπα». Η απόφαση των ενόρκων μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και την προσεχή Δευτέρα.

Ενδιαφέρον προκαλεί πάντως το γεγονός ότι ενώ, σύμφωνα με έρευνα της AP-NORC, μόλις ο ένας στους τρεις ενήλικους Αμερικανούς πιστεύει ότι ο Τραμπ έκανε κάτι παράνομο στην «υπόθεση Ντάνιελς», εντούτοις οι μισοί θεωρούν ότι είναι ακατάλληλος για πρόεδρος σε περίπτωση που τελικά καταδικαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή