«Το Ισραήλ θεωρείται απίθανο να χτυπήσει το Ιράν πριν από το εβραϊκό Πάσχα»

«Το Ισραήλ θεωρείται απίθανο να χτυπήσει το Ιράν πριν από το εβραϊκό Πάσχα»

Το ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και άλλες φιλικές προς την Τεχεράνη οργανώσεις βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, περιμένοντας αντίποινα από το Ισραήλ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ προετοιμάζει την απάντησή του στην επίθεση του Ιράν, η οποία ωστόσο είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν από το εβραϊκό Πάσχα, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο ABC News.

Η στιγμή της επίθεσης ενδέχεται πάντα να αλλάξει, διευκρίνισε ο ίδιος, αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται. Το εβραϊκό Πάσχα αρχίζει τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου.

Το ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και άλλες φιλικές προς την Τεχεράνη οργανώσεις βρίσκονται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, με ορισμένους να έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε ασφαλή σπίτια και υπόγειες εγκαταστάσεις, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Παρέμβαση Μπάιντεν

Ως προς το είδος της απάντησης, το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να μη θέσει σε εφαρμογή εγκεκριμένα σχέδια για αντίποινα στο Ιράν, αφού συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρυτάνευσαν «διπλωματικές» ευαισθησίες και «θα υπάρξει όντως ανταπόδοση, αλλά θα είναι διαφορετική από εκείνη που προβλεπόταν αρχικά», ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος στο δίκτυο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Καταδίκη της επίθεσης του Ιράν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αποτρέψουν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, ετοιμάζουν, όπως και η Ε.Ε. και άλλοι σύμμαχοί τους, νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Επιπλέον, ηγούνται ομάδας 48 χωρών στα Ηνωμένα Εθνη που καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε κοινή δήλωση, οι χώρες σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι η επίθεση «θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών».

«Καταδικάζουμε περαιτέρω το γεγονός ότι τα όπλα που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ παραβίασαν τον εναέριο χώρο πολλών περιφερειακών κρατών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ανθρώπων σε αυτές τις χώρες και φαίνεται να διέσχισαν τον εναέριο χώρο κοντά σε ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ», προστίθεται στη δήλωση.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες για την αποτροπή περαιτέρω άμεσης κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή, μετά τις επιτυχείς, συντονισμένες προσπάθειες για την άμυνα απέναντι στην επίθεση του Ιράν», όπως αναφέρεται.

Η δήλωση καταγγέλλει επίσης το Ιράν για την κατάσχεση πλοίου που συνδέεται με το Ισραήλ κοντά στα Στενά του Ορμούζ, προτρέποντας για την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του.

«Σημειώνουμε ότι η κλιμακούμενη επίθεση του Ιράν είναι η τελευταία σε ένα μοτίβο επικίνδυνων και αποσταθεροποιητικών ενεργειών από τη χώρα και τους εταίρους του που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προσθέτουν οι χώρες.

Καλούν, τέλος, όλα τα περιφερειακά μέρη «να λάβουν μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης» και απαιτούν να εφαρμοστούν πλήρως όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου. «Θα ενισχύσουμε τη διπλωματική μας συνεργασία για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης όλων των εντάσεων στην περιοχή», καταλήγουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή