«Λάθος υπολογισμός» οδήγησε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

«Λάθος υπολογισμός» οδήγησε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν είδαν το χτύπημα σε υψηλόβαθμο ιρανικό στόχο στη Συρία ως πρόκληση και δεν είχαν ενημερώσει την Ουάσιγκτον γι’ αυτό μέχρι και λίγη ώρα πριν από την πραγματοποίησή του

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν υπολόγισαν σωστά τη σοβαρότητα της απάντησης του Ιράν στο χτύπημα της 1ης Απριλίου σε κτίριο στη Δαμασκό, στο οποίο σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρουν οι New York Times.

«Οι Ισραηλινοί είχαν κάνει λανθασμένους υπολογισμούς, εκτιμώντας ότι το Ιράν δεν θα αντιδρούσε έντονα, σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μετά την επίθεση, άποψη που συμμερίζεται ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Δύο στρατηγοί ήταν μεταξύ των θυμάτων στο χτύπημα στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στην πρωτεύουσα της Συρίας.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν για το ότι ενημερώθηκαν μόλις λίγα λεπτά πριν από το χτύπημα στη Δαμασκό, καθώς και για το ότι δεν τους είχε μεταφερθεί η σημασία του.

Προετοιμάζονταν δύο μήνες

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλούνται οι ΝΥΤ, αναφέρουν ακόμα ότι τα σχέδια για το χτύπημα είχαν ξεκινήσει δύο μήνες πριν από την πραγματοποίησή του.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το σχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου στις 22 Μαρτίου.

Σε κανένα από τα εσωτερικά αρχεία που επικαλούνται οι ΝΥΤ, και όπου περιγράφονται τα πιθανά «σενάρια» απάντησης της Τεχεράνης, δεν προβλεπόταν επίθεση της κλίμακας που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Η Τεχεράνη εκτόξευσε πάνω από 300 βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες περίμεναν αρχικά ότι το Ιράν θα εκτόξευε έως δέκα πυραύλους.

Την περασμένη εβδομάδα, η εκτίμηση αυτή «αναβαθμίστηκε» σε 60 έως 70 πυραύλους, όπως αναφέρει η έκθεση, σημειώνοντας παράλληλα ότι και η δεύτερη εκτίμηση αποδείχθηκε λανθασμένη.

«Τα γεγονότα κατέστησαν σαφές ότι οι άγραφοι κανόνες εμπλοκής στη μακροχρόνια υποβόσκουσα σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν έχουν αλλάξει δραστικά τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας δυσκολότερο από ποτέ για κάθε πλευρά να εκτιμήσει τις προθέσεις και τις αντιδράσεις της άλλης», σχολιάζουν οι ΝΥΤ.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρέθηκαν σε μια περίεργη και άβολη θέση: Είχαν μείνει στο σκοτάδι σχετικά με τη σημαντική ενέργεια ενός στενού συμμάχου, του Ισραήλ, τη στιγμή που το Ιράν, ένας μακροχρόνιος αντίπαλος, ενημέρωνε για τις προθέσεις του πολύ νωρίτερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πέρασαν εβδομάδες εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων, προσπαθώντας αρχικά να περιορίσουν την αναμενόμενη ιρανική αντεπίθεση και αργότερα τον πειρασμό του Ισραήλ να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Στην πραγματικότητα, η ισραηλινή ηγεσία έφτασε κοντά στο να διατάξει εκτεταμένα πλήγματα στο Ιράν τη νύχτα της ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν διαμαρτυρήθηκε απευθείας στον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ, με τηλεφώνημα στις 3 Απριλίου, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα της Washington Post.

Ο Οστιν φέρεται να ανέφερε ότι η επίθεση είχε θέσει σε κίνδυνο τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και ότι η έλλειψη προειδοποίησης δεν τους άφησε χρόνο ώστε να ενισχύσουν την άμυνά τους. Ο Γκάλαντ δεν προέβη σε άμεσο σχόλιο.

Πηγή: ΝΥΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή