Τουρκία: Απορρίπτει ως «απαράδεκτη» τη σύνδεση του Κυπριακού με την πορεία των ευρωτουρκικών

Τουρκία: Απορρίπτει ως «απαράδεκτη» τη σύνδεση του Κυπριακού με την πορεία των ευρωτουρκικών

«Η σύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «έλλειψη στρατηγικού οράματος» και «σοβαρές ασυνέπειες» κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επικρίνοντας όσα αναφέρονται σχετικά με τη στρατηγική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.  

«Η σύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι «η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί», καθώς «δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει τα ακόλουθα στη σχετική ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα:

«Οι αποφάσεις για τη χώρα μας που ελήφθησαν στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17-18 Απριλίου αποτελούν νέο παράδειγμα έλλειψης στρατηγικού οράματος της Ε.Ε. για τη χώρα μας και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζουν ότι είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της Ε.Ε. να αναπτύξει μια σχέση με τη χώρα μας με στόχο τη συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή ασυνέπεια το γεγονός ότι δεν μπορεί να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση σχετικά με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας που εκπονήθηκε από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. / ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η σύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή από εμάς. Η προσέγγιση που περιορίζει τις πολύπλευρες σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. στο Κυπριακό πρέπει να εγκαταλειφθεί. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στο Κυπριακό ή σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Ως υποψήφια χώρα η Τουρκία παραμένει αποφασισμένη για ένταξη στην Ε.Ε. Ωστόσο απορρίπτουμε τον επιλεκτικό περιορισμό της συνεργασίας μας σε ορισμένους τομείς. Θα συζητήσουμε τον διάλογό μας με την Ε.Ε. στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, ανάλογα με την ταχύτητα, το επίπεδο και το εύρος των βημάτων της Ε.Ε. προς την Τουρκία την επόμενη περίοδο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή