Ιρλανδία: Δικαστική δικαίωση για συγγενείς θυμάτων, 43 χρόνια μετά

Ιρλανδία: Δικαστική δικαίωση για συγγενείς θυμάτων, 43 χρόνια μετά

Τον Φεβρουάριο του 1981, δεκάδες νέοι πέθαναν μέσα στο κλαμπ «Stardust», λόγω πυρκαγιάς. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οφειλόταν σε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ απορρίφθηκε οριστικά το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαράντα και πλέον χρόνια μετά τη φονικότερη πυρκαγιά της Ιρλανδίας, δικαστήριο του Δουβλίνου δικαίωσε την Πέμπτη τις οικογένειες των θυμάτων, έπειτα από πολυετή δικαστικό αγώνα που έδωσαν, προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν έφταιγαν οι δικοί τους για την τραγωδία.

Σύμφωνα με τους ενόρκους, οι δυσλειτουργίες εντός του κλαμπ «Stardust», στα βόρεια της ιρλανδικής πρωτεύουσας, προκάλεσαν την πυρκαγιά που οδήγησε στον θάνατο 48 νέους, ηλικίας από 16 έως 27 ετών, ενώ απορρίφθηκε οριστικά το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1981, 42 άνθρωποι πέθαναν μέσα στο κλαμπ αφού εισέπνευσαν καπνούς, ενώ άλλοι έξι υπέκυψαν στα τραύματά τους λίγο αργότερα. Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα, ενώ οι έξοδοι ασφαλείας ήταν κλειστές με αλυσίδες ή παρεμβάλλονταν εμπόδια για να φθάσει κανείς εκεί, με αποτέλεσμα πολλά από τα θύματα να παγιδευτούν στο εσωτερικό.

Η τραγωδία προκάλεσε σοκ στη χώρα. Αλλοι 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 800 κατάφεραν να βγουν πανικόβλητοι από το κλαμπ για να σωθούν. Οι μισοί από τους νεκρούς ήταν κάτω των 18 ετών.

Οι συγγενείς των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστήριο, χειροκρότησαν την απόφαση. Μέσω μιας επιτροπής που συγκρότησαν, ζητούσαν ακατάπαυστα επί δεκαετίες να διεξαχθεί νέα έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, απορρίπτοντας το συμπέρασμα του «πιθανού» εμπρησμού με δράστη έναν από τους νέους που διασκέδαζαν. Τελικά, ξεκίνησε μια νέα έρευνα τον Απρίλιο του 2023 και επί τρεις μήνες κατέθεταν περισσότεροι από 370 μάρτυρες.

Η τραγωδία «ήταν από τις πιο οδυνηρές στιγμές της ιστορίας μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε ανακοίνωσή του. «Επί τέσσερις δεκαετίες, οι οικογένειες των θυμάτων κουβαλούσαν το βάρος αυτής της τραγωδίας με απαράμιλλη δύναμη και αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση θα εξετάσει την απόφαση και τις συστάσεις των ενόρκων στο σύνολό τους», πρόσθεσε.

Πολλοί συγγενείς θυμάτων δήλωσαν κατά την έξοδό τους από το δικαστήριο ότι περιμένουν μια επίσημη συγγνώμη από το ιρλανδικό κράτος επειδή καθυστέρησε τόσο πολύ να εκδοθεί η ετυμηγορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT