SARAH: Το ΑΙ avatar του ΠΟΥ έχει παραισθήσεις

SARAH: Το ΑΙ avatar του ΠΟΥ έχει παραισθήσεις

H SARAH είναι μια εικονική εργαζόμενη στον τομέα της υγείας που είναι διαθέσιμη να μιλήσει 24 ώρες το 24ωρο σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες για να εξηγήσει θέματα όπως η ψυχική υγεία, η χρήση καπνού και η υγιεινή διατροφή

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εισέρχεται στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχει πληροφορίες στον κόσμο σχετικά με την υγεία, μέσω ενός avatar. 

H SARAH, συντομογραφία των λέξεων Smart AI Resource Assistant for Health (Eξυπνη Πηγή Βοήθειας για την Υγεία), είναι μια εικονική εργαζόμενη στον τομέα της υγείας που είναι διαθέσιμη να μιλήσει 24 ώρες το 24ωρο σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες για να εξηγήσει θέματα όπως η ψυχική υγεία, η χρήση καπνού και η υγιεινή διατροφή. Αποτελεί μέρος της εκστρατείας του ΠΟΥ για την εξεύρεση τεχνολογίας που μπορεί τόσο να πληροφορήσει τους ανθρώπους όσο και να καλύψει τα κενά σε προσωπικό, την ώρα που παγκοσμίως παρατηρείται έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί στην ιστοσελίδα του ότι αυτό το πρώιμο υβρίδιο, που παρουσιάστηκε στις 2 Απριλίου, παρέχει απαντήσεις που «μπορεί να μην είναι πάντα ακριβείς», καθώς το γνωστικό του πεδίο δεν περιλαμβάνει όλα τα τελευταία δεδομένα. Αποτέλεσμα είναι το ΑΙ ρομπότ να δίνει καμιά φορά παράξενες απαντήσεις, οι λεγόμενες παραισθήσεις στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά παραπληροφόρηση σχετικά με τη δημόσια υγεία.

Οι ελλείψεις της SARAH

Στην πραγματικότητα, η SARAH είναι προγραμματισμένη να μη μιλάει για τίποτα εκτός της αρμοδιότητας του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων των ερωτήσεων σχετικά με συγκεκριμένα φάρμακα. Eτσι, συχνά στέλνει τους ανθρώπους σε ιστότοπο του ΠΟΥ ή λέει ότι οι χρήστες θα πρέπει να «συμβουλευτούν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης».

«Δεν έχει βάθος», δήλωσε ο Ramin Javan, ακτινολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο George Washington. «Αλλά νομίζω ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν θέλουν να ξεπεράσουν τα όριά τους και αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα».

Ο ΠΟΥ ισχυρίζεται ότι η SARAH προορίζεται να συνεργαστεί με τους ερευνητές και τις κυβερνήσεις με στόχο μια πιο πλήρη δημόσια υγεία. Ο Οργανισμός ζητάει μάλιστα συμβουλές από τις χώρες για το πώς να βελτιώσει το bot και να το χρησιμοποιήσει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Τονίζει, όμως, ότι ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης του είναι ακόμα ένα έργο σε εξέλιξη.

«Αυτές οι τεχνολογίες δεν βρίσκονται στο σημείο όπου μπορούν να υποκαταστήσουν την αλληλεπίδραση με έναν επαγγελματία ή την παροχή ιατρικών συμβουλών από έναν πραγματικά εκπαιδευμένο κλινικό γιατρό ή πάροχο υγείας», δήλωσε ο Alain Labrique, διευθυντής ψηφιακής υγείας και καινοτομίας στον ΠΟΥ.

Οι λάθος απαντήσεις

Η SARAH εκπαιδεύτηκε με το ChatGPT 3.5 της OpenAI, το οποίο χρησιμοποίησε δεδομένα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε το ρομπότ δεν έχει ενημερωμένες πληροφορίες για ιατρικές συμβουλές ή ειδήσεις.

Επί παραδείγματι, όταν ρωτήθηκε αν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έχει εγκρίνει το φάρμακο Lecanemab για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η SARAH είπε ότι το φάρμακο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, ενώ στην πραγματικότητα έχει εγκριθεί για την πρώιμη θεραπεία της νόσου τον Ιανουάριο του 2023. Oταν ρωτήθηκε εάν οι θάνατοι από ηπατίτιδα αυξάνονται, δεν μπόρεσε να δώσει άμεση απάντηση βάσει πρόσφατης έκθεσης του ΠΟΥ. Τέλος, στην ερώτηση πού μπορεί κανείς να κάνει μαστογραφία στην Ουάσιγκτον, δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση.

Τίποτα από αυτά δεν είναι ασυνήθιστο σε αυτά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης που διανύουμε. Περσινή μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το ChatGPT απάντησε σε 284 ιατρικές ερωτήσεις, διαπίστωσε ότι παρείχε σωστές απαντήσεις τις περισσότερες φορές, αλλά υπήρχαν πολλές περιπτώσεις όπου το chatbot έκανε «θεαματικά λάθη».

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή