Η Κομισιόν θέλει να απελευθερώσει την κινητικότητα των νέων σε Βρετανία – Ε.Ε.

Η Κομισιόν θέλει να απελευθερώσει την κινητικότητα των νέων σε Βρετανία – Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία ώστε να απελευθερωθεί η κινητικότητα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για εκατομμύρια νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών με την επιστροφή σε δεδομένα της προ-Brexit εποχής

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία ώστε να απελευθερωθεί η κινητικότητα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για εκατομμύρια νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών με την επιστροφή σε δεδομένα της προ-Brexit εποχής.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση από τους ηγέτες της Ενωσης, για την έναρξη διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να εξαλείψουν εν μέρει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά του Brexit, το «μπλόκο» στη δυνατότητα διαμονής – έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αναφερόμενη στην εμπορική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Από τη στιγμή που εφαρμόσαμε τη συμφωνία του Ουίνσδορ, η σχέση είναι πολύ πιο εποικοδομητική».

«Σίγουρα υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να έχουμε στενότερη συνεργασία και το ζήτημα της κινητικότητας των νέων είναι αμοιβαίου συμφέροντος, διότι όσο μεγαλύτερη είναι η κινητικότητα των νέων και στις δύο πλευρές της Μάγχης, τόσο περισσότερο αυξάνουμε την πιθανότητα να έχουμε καλές σχέσεις, επειδή οι νέες γενιές γνωρίζουν πολύ καλά η μία την άλλη».

Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη συμφωνία, οι πολίτες της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών θα μπορούν να παραμείνουν έως και τέσσερα χρόνια σε χώρα της επιλογής τους, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε περίπτωση που ευοδωθεί η συμφωνία, θα χορηγείται βεβαίωση για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, σε όσες χώρες αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Στις προϋποθέσεις, πιθανώς να περιλαμβάνονται η ασφάλιση υγείας και η απόδειξη επαρκών πόρων διαβίωσης, όροι που προβλέπονται σε παρόμοια προγράμματα κινητικότητας ανά τον κόσμο. 

«Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές νέων, διευκολύνοντας τους νέους πολίτες της ΕΕ να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, και στους νέους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, να ζουν και να εργάζονται σε κάποιο κράτος μέλος» της Ε.Ε.

Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία στο παρελθόν είχε αντιταχθεί σθεναρά στο να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο που ζητούσε μετά το Brexit, θεωρείται τομή στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Guardian. 

Η πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ. Πηγές εκτιμούν ότι η πρώτη ευκαιρία θα μπορούσε να προκύψει τον ερχόμενο Μάιο σε μια υπουργική σύνοδο γενικού ενδιαφέροντος.

Εάν τελικά το πλάνο εγκριθεί, εκατομμύρια νέοι της Ε.Ε. θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να καλύψουν το κενό που άφησε το Brexit στα πανεπιστήμια αλλά και στον τουριστικό κλάδο.

Παράλληλα η εποχική εργασία σε επιχειρήσεις της Ε.Ε., από εστιατόρια μέχρι χιονοδρομικά κέντρα, θα ήταν και πάλι επιλογή για νέους Βρετανούς που θέλουν να ζήσουν σε κάποιο κράτος μέλος της Ενωσης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή