Ινστιτούτο Μπλερ: Πρόταση συνεργασίας με τους δικτάτορες

Ινστιτούτο Μπλερ: Πρόταση συνεργασίας με τους δικτάτορες

Παρότρυνση του think tank του Τόνι Μπλερ προς τις δημοκρατίες της Δύσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι δημοκρατίες της Δύσης πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τους όποιους ενδοιασμούς έχουν και να ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στα σοβαρά με τις δικτατορίες του Σαχέλ». Με αυτή την παρότρυνση κλείνει η έκθεση του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ για την παγκόσμια αλλαγή που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Το think tank του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποιεί πως η ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής, η οποία εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα και διατρέχει τουλάχιστον δέκα χώρες, κινείται γοργά προς το να γίνει «η πιο πληττόμενη από την τρομοκρατία περιοχή στον κόσμο». Από το Σουδάν έως τον Νίγηρα, το κύμα πραξικοπημάτων που έχει λάβει χώρα στο Σαχέλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αμάχους και μη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας, περίπου τα μισά θύματα της παγκόσμιας τρομοκρατίας το έτος 2023 σκοτώθηκαν στη Ζώνη του Σαχέλ.

Ενοπλες ομάδες που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και την Αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για μεγάλο μέρος αυτών των επιθέσεων, με την Μπουρκίνα Φάσο, που βίωσε δύο συναπτά πραξικοπήματα το 2020, να μετράει περισσότερους νεκρούς εξαιτίας της τρομοκρατίας από κάθε άλλη χώρα του κόσμου (τουλάχιστον 1.900).

H έρευνα του ινστιτούτου απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους ηγέτες του λεγόμενου δυτικού κόσμου για ένα «νέο συμβόλαιο» μεταξύ των κυβερνήσεων της ευάλωτης περιοχής και της διεθνούς κοινότητας, με σκοπό τη βοήθεια των κατοίκων της. Αυτό θα περιλαμβάνει, όχι μόνο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά επίσης την Τουρκία και τις χώρες του Κόλπου, καθώς και άλλους ανεξάρτητους δωρητές.

«Σχεδόν ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή του Σαχέλ (από τη Γουινέα έως το Σουδάν) βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό την εξουσία κάποιου μεταπραξικοπηματικού καθεστώτος», αναφέρει η έρευνα. Η απροθυμία της Δύσης να συνεργαστεί με αυτές τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αλλά και στην εμπλοκή «ξένων τυχοδιωκτικών υποκειμένων», όπως οι διαβόητες ρωσικές εταιρείες μισθοφόρων, με «επιπτώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα πορώδη σύνορα της περιοχής».

Ο ίδιος ο Μπλερ δήλωσε στους Financial Times πως «ο κίνδυνος μόλυνσης» είναι ορατός. «Γνώριμοι πράκτορες λειτουργούν σαν αρπακτικά, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά του εξτρεμισμού και ενθαρρύνοντας εκείνους που επιθυμούν την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής», σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή