Η Κίνα «σβήνει» το WhatsApp και το Threads από τα iPhone για λόγους ασφαλείας

Η Κίνα «σβήνει» το WhatsApp και το Threads από τα iPhone για λόγους ασφαλείας

Η Apple αφαίρεσε το WhatsApp και το Threads από το App Store στην Κίνα, κατόπιν εντολής της κρατικής υπηρεσίας Διοίκησης του Διαδικτύου στο Πεκίνο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Apple αφαίρεσε το WhatsApp και το Threads από το App Store στην Κίνα, κατόπιν εντολής της κρατικής υπηρεσίας Διοίκησης του Διαδικτύου στο Πεκίνο. 

Για την απόφασή της αυτή, η Κίνα επικαλέστηκε «ανησυχίες» για την εθνική ασφάλεια.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τους νόμους στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ακόμη και όταν διαφωνούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple στο CNN την Παρασκευή.

«Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας διέταξε την αφαίρεση αυτών των εφαρμογών από το κατάστημα της Κίνας βασιζόμενη σε ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Αυτές οι εφαρμογές παραμένουν διαθέσιμες για λήψη μέσω App Store, οπουδήποτε αλλού».

Αμφότερες οι εφαρμογές, που ανήκουν στη Meta, ήταν ήδη «μπλοκαρισμένες» στην Κίνα και δεν χρησιμοποιούνταν ευρέως. Η πρόσβαση σε αυτές ήταν εφικτή στην Κίνα, μόνο με τη βοήθεια εφαρμογών VPN (Εικονικών Ιδιωτικών Δικτύων), που μπορούν να κρυπτογραφήσουν την κίνηση στο διαδίκτυο και να αποκρύψουν την ηλεκτρονική ταυτότητα του χρήστη.

Η αφαίρεση των εφαρμογών αντιπροσωπεύει μία εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ των «ήδη διαχωρισμένων τεχνολογικών κόσμων» εντός και εκτός Κίνας, σχολίασε ο Ντάνκαν Κλαρκ, πρόεδρος της επενδυτικής, συμβουλευτικής εταιρείας BDA China, με έδρα το Πεκίνο.

Η εξέλιξη αυτή «θα ταλαιπωρήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Κίνα που επικοινωνούν με τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και τους πελάτες τους στο εξωτερικό. Ακόμη και αν χρησιμοποιούν VPN για να έχουν πρόσβαση στις υπάρχουσες εφαρμογές, αυτές με την πάροδο του χρόνου θα χρειαστούν ενημέρωση», πρόσθεσε.

Αλλες δημοφιλείς δυτικές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως το X, το Facebook, το Instagram και το Messenger, εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες στο κατάστημα εφαρμογών της Apple στην Κίνα.

Πηγή CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT