Γιατί οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Γιατί οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν παρά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές έχουν πειστεί ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν μια ευθεία σύγκρουση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου έπειτα από μια πρόσκαιρη άνοδο που προκλήθηκε λόγω της επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν. Πρόκειται για μια ένδειξη της αυτοπεποίθησης των επενδυτών ότι η κρίση δεν θα κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, σημείωνε πτώση φτάνοντας στα 86,68 δολάρια, έχοντας εκτιναχθεί έως και τα 90,75 δολάρια νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν αφότου τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν υποβάθμισαν τις φερόμενες καταστροφές από την ισραηλινή επίθεση. Στο πλαίσιο αυτό, το πετρέλαιο έχει φθάσει πλέον να διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που βρισκόταν πριν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές έχουν πειστεί ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να αποφύγουν μια ευθεία σύγκρουση. Επιπλέον, θεωρούν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αποτρέψουν την κρίση από το να ξεφύγει από τον έλεγχο.

«Η προσδοκία είναι ότι τα αντίποινα θα εξασθενήσουν σε μέγεθος και στη συνέχεια θα εκλείψουν», ανέφερε ο Μπζάρνε Σίελντροπ, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη SEB.

Πάντως, ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι αγορές ενδεχομένως υποτιμούν το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης και των συνεπειών που θα έχει στην προμήθεια πετρελαίου από το στενό του Ορμούζ. Η Χελίνα Κροφτ, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων στην RBC Capital Markets, δήλωσε, για παράδειγμα, ότι οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου δεν αποτελούν «ακριβές βαρόμετρο» της «πίεσης» που αναπτύσσεται στην περιοχή.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι ο κίνδυνος πολέμου στη Μέση Ανατολή δείχνει προς το παρόν κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση», ανέφερε σε σημείωμά της πριν από την τελευταία ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε μια άμεση απειλή για τον περιφερειακό εφοδιασμό πετρελαίου σε ένα σενάριο πολέμου», πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή