Ντόναλντ Τραμπ: Ολα έτοιμα για την ιστορική δίκη

Ντόναλντ Τραμπ: Ολα έτοιμα για την ιστορική δίκη

Ορκίστηκαν οι 12 ένορκοι μετά το «θρίλερ» με την απαλλαγή δύο εξ αυτών – Η ακροαματική διαδικασία θα μπορούσε να αρχίσει και τη Δευτέρα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δωδεκαμελές σώμα των ενόρκων για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μανχάταν ορκίστηκε τελικά χθες, ύστερα από τριήμερο «θρίλερ» που συνόδευσε την ιστορική πρώτη ποινική δίωξη εις βάρος Αμερικανού προέδρου στην ιστορία της χώρας. «Εχουμε τους ενόρκους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν μετά την επιλογή των επτά ανδρών και των πέντε γυναικών που θα συναπαρτίσουν το σώμα. Οπως αναφέρει το BBC, οι εκτιμήσεις ότι η επιλογή των ενόρκων θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες εντέλει διαψεύστηκαν.

Το απόγευμα της Πέμπτης, δύο από τους αρχικούς ενόρκους απαλλάχθηκαν τελικά από τα καθήκοντά τους, δημιουργώντας διάφορα σενάρια για τον χρόνο που θα χρειαστεί η αντικατάστασή τους. Συγκεκριμένα, ο ένας ένορκος απαλλάχθηκε αφού οι εισαγγελείς εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ακρίβεια των απαντήσεών του και μία δεύτερη ένορκος αφού δήλωσε ότι αισθάνεται φόβο, καθώς δημοσιοποιήθηκαν ορισμένα στοιχεία της ταυτότητάς της. Για να καταλήξει στα κατάλληλα και πιο αμερόληπτα πρόσωπα, το σώμα των αρμόδιων εισαγγελέων εξέτασε προσεκτικά τα προφίλ δεκάδων ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τους 192 συνολικά κατοίκους του Μανχάταν που εξετάστηκαν έως χθες στο δικαστήριο, περισσότεροι από τους μισούς κρίθηκαν ακατάλληλοι, καθώς δήλωσαν πως για διάφορους λόγους δεν θα μπορέσουν να αποφανθούν αμερόληπτα για την ενοχή ή την αθωότητα του τέως προέδρου, όμως τελικά ο «αγώνας» τελείωσε σχετικά γρήγορα και πλέον το σώμα είναι έτοιμο να συνεδριάσει.

Η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη δίκη θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη και τη Δευτέρα.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος και στις 34 κατηγορίες για παραποίηση εγγράφων με στόχο την απόκρυψη των χρημάτων που κατέβαλε στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016. Αυτή τη φορά βρίσκεται στο εδώλιο επειδή παρουσίασε ως «νομικά έξοδα» τα συνολικά 130.000 δολάρια που είχε δώσει, μέσω του τότε δικηγόρου του Μάικλ Κόεν στη Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου εκείνη να μη μιλήσει στα μίντια για την ερωτική σχέση που φέρεται να είχε παλαιότερα (το 2006) μαζί του. Χθες, ο τέως πρόεδρος βρέθηκε για άλλη μια φορά στο δικαστήριο ακούγοντας την εξέταση των «αναπληρωματικών» ενόρκων και τραβώντας πάνω του τα βλέμματα των λιγοστών δημοσιογράφων.

Ερανος για πόρους

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως παρά τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τον ίδιο ως φυσικό πρόσωπο όσο και για την προεδρική θητεία που διεκδικεί, ο Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τη δίκη του για την «υπόθεση Ντάνιελς» σε έρανο για την εξεύρεση πόρων.

Είναι γνωστό πως ο Τραμπ έχει πίσω του μια «στρατιά» από δωρητές και εγγεγραμμένα μέλη. Και τώρα, με αφορμή τη δίκη, προσπαθεί να «στραγγίξει» όσο περισσότερα χρήματα μπορεί τόσο από τους μικρούς δωρητές όσο και από το επίσημο λόμπι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σύμφωνα μάλιστα με την ψηφιακή έκδοση του Politico, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι ραγδαίες εξελίξεις στις διάφορες δικαστικές του υποθέσεις έχουν προσελκύσει περισσότερους ιδιώτες «μικροδωρητές» από κάθε άλλη πολιτική εξέλιξη της τελευταίας τετραετίας, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας που «κλείδωσε» το χρίσμα της προεδρίας του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή