Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Χαμάς

Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Χαμάς

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε με τον οποίο συζήτησε τις προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο άνδρες συζήτησαν «θέματα σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα τη Γάζα, τι πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η επαρκής και αδιάλειπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και μια δίκαιη και διαρκής ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για να επιστήσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην καταπίεση των Παλαιστινίων» και ότι τονίζεται με κάθε ευκαιρία «η ανάγκη τερματισμού της βαρβαρότητας και επείγουσας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός».

Κωνσταντινούπολη: Ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον ηγέτη της Χαμάς-1

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «μια μέρα το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για την καταπίεση που ασκεί στους Παλαιστίνιους», ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «να εξηγεί τις σφαγές στη Γάζα από κάθε άποψη» και ότι «καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης, το οποίο είναι το κλειδί για την περιφερειακή ειρήνη, και να φέρει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας για τους Παλαιστίνιους να ενεργούν ενωμένοι σε αυτή τη διαδικασία», ότι η ισχυρότερη απάντηση στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη «είναι μέσω ενότητας και ακεραιότητας».

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει την ανθρωπιστική της βοήθεια προς την Παλαιστίνη για να ανακουφίσει σε κάποιο βαθμό τα δεινά, ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στην περιοχή περισσότεροι από 45 χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι μια σειρά κυρώσεων έχουν εφαρμοστεί κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στο εμπόριο.

Αξιολογώντας τις εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο Ερντογάν τόνισε ότι «τα γεγονότα δεν πρέπει να κερδίσουν έδαφος για το Ισραήλ» και ότι «είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που θα επιστήσουν ξανά την προσοχή στη Γάζα».

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στον Χανίγιε για τα παιδιά και τα εγγόνια του που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επίθεση.

Ο Ερντογάν συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Xακάν Φιντάν, τον Διευθυντή της ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν, τον Διευθυντή Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον επικεφαλής σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Προέδρου Πρέσβη Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς και τον επικεφαλής σύμβουλο του Προέδρου, Σεφέρ Τουράν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT