E.E.: Οι νέες κυρώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αποκλεισμό του ρωσικού LNG και των σκιωδών εξαγωγών πετρελαίου

E.E.: Οι νέες κυρώσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αποκλεισμό του ρωσικού LNG και των σκιωδών εξαγωγών πετρελαίου

Το 14ο πακέτο μέτρων πρέπει να πλήξει όσους παρακάμπτουν τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα κατά ενός σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο για να παρακάμψουν τις κυρώσεις, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο σήμερα Δευτέρα.

«Η υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα», είπε ο Μπίλστρομ καθώς έφτασε στη συνάντηση.

«Θα φροντίσουμε να συμπεριλάβουμε και την απαγόρευση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και μέτρα για τον περιορισμό του σκιώδους ρωσικού στόλου», είπε ο Σουηδός υπουργός.

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι οι «27» αναπτύσσουν το 14ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα στρέφεται εναντίον όσων παρακάμπτουν τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης δεν μπορούσε να πει πότε ακριβώς θα εισαχθεί το επόμενο πακέτο κυρώσεων.

Οι συζητήσεις για το πακέτο αυτό βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν αναμένεται η έγκρισή του κατά τη σύνοδο του Λουξεμβούργου.

Οπως τονίζει η Acer, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ε.Ε., η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 16% των εισαγωγών LNG της Ε.Ε. με στοιχεία του 2023, καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους η Ε.Ε. εισήγαγε 15,5 εκατ. τόνους του καυσίμου από τη Ρωσία, έναν όγκο σχεδόν 40% μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες εισαγωγές του 2021.

Ως εκ τούτου, η ρυθμιστική αρχή συνιστά προσεκτική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη σταδιακή μείωση των εισαγωγών LNG από τη Ρωσία, δεδομένου ότι στο τέλος του έτους θα εκλείψει πλήρως η παροχή ρωσικού αερίου μέσω αγωγών.

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή