Ο Ιρανός πρόεδρος προσγειώθηκε στο Πακιστάν για τριήμερη επίσκεψη

Ο Ιρανός πρόεδρος προσγειώθηκε στο Πακιστάν για τριήμερη επίσκεψη

Η επίσκεψη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, έρχεται καθώς οι δύο γειτονικές χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι έφτασε στο Ισλαμαμπάντ σήμερα Δευτέρα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας στην πακιστανική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, έρχεται καθώς οι δύο γειτονικές χώρες προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

«Ο Ιρανός πρόεδρος συνοδεύεται από τη σύζυγό του και από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν, προσθέτοντας ότι στην ομάδα περιλαμβάνονται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι.

Ο Ραΐσι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ και άλλους αξιωματούχους, ενώ θα επισκεφθεί επίσης την ανατολική πόλη Λαχόρη και τη νότια πόλη-λιμάνι Καράτσι, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι στο Ισλαμαμπάντ αποκλείστηκαν στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την άφιξη του Ραΐσι, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε δημόσια αργία στο Καράτσι.

Βήμα προς την εξομάλυνση

Η επίσκεψη του Ραΐσι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ, αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και όχι ο πρόεδρος, έχει τον τελευταίο λόγο για κρατικά ζητήματα, όπως η πυρηνική πολιτική.

Η ένταση είναι επίσης υψηλή στη Μέση Ανατολή, αφού το Ιράν εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ πριν από μία εβδομάδα και το Ιράν με τη σειρά του υπέστη επίθεση την Παρασκευή.

Το Πακιστάν και το Ιράν έχουν ιστορικό δύσκολων σχέσεων παρά τις μεταξύ τους εμπορικές συμφωνίες, με το Ισλαμαμπάντ να είναι ιστορικά πιο κοντά στη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φόβοι κυρώσεων από τις ΗΠΑ

Η πιο γνωστή συμφωνία των δύο χωρών αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου που υπογράφηκε το 2010 για την κατασκευή αγωγού από το ιρανικό κοίτασμα φυσικού αερίου South Fars στις νότιες επαρχίες του Πακιστάν, το Μπαλουχιστάν και τη Σιντ.

Παρά την απόλυτη ανάγκη του Πακιστάν για φυσικό αέριο, το Ισλαμαμπάντ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει την κατασκευή του δικού του τμήματος του αγωγού, επικαλούμενο φόβους για τις κυρώσεις των ΗΠΑ – μία ανησυχία που η Τεχεράνη έχει απορρίψει.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξαιρέσεις από τις ΗΠΑ, αλλά η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι δεν υποστηρίζει το έργο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο κυρώσεων στις επιχειρηματικές συναλλαγές με την Τεχεράνη.

Αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο κυρώσεων για την παραβίαση της σύμβασης που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, το Ισλαμαμπάντ έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για την κατασκευή τμήματος του αγωγού μήκους 80 χιλιομέτρων.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή