Κομισιόν κατά TikTok για «επαλήθευση ηλικίας» και «εθιστικό σχεδιασμό»

Κομισιόν κατά TikTok για «επαλήθευση ηλικίας» και «εθιστικό σχεδιασμό»

Επίσημη δεύτερη διαδικασία εκκινεί η Κομισιόν, υπό τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), εξετάζοντας εάν η εταιρεία παραβίασε τους κανονισμούς όταν εγκαινίασε το TikTok Lite σε Γαλλία και Ισπανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη δεύτερη διαδικασία εναντίον του TikTok εκκινεί τη Δευτέρα η Κομισιόν, υπό τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), εξετάζοντας εάν η εταιρεία παραβίασε τους κανονισμούς όταν εγκαινίασε το TikTok Lite σε Γαλλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τον DSA, οι επιγραμμικές μεγάλες πλατφόρμες υποχρεούνται να υποβάλλουν έκθεση έκθεση αξιολόγησης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον μετριασμό τυχόν δυνητικών συστημικών κινδύνων, πριν από την έναρξη τυχόν νέων λειτουργιών που ενδέχεται να έχουν κρίσιμο αντίκτυπο ως προς το ζήτημα αυτό.

Η Κομισιόν, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, εκφράζει ανησυχία ότι το «πρόγραμμα εργασιών και ανταμοιβής» (task and reward) του TikTok Lite, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να κερδίζουν πόντους κατά την εκτέλεση ορισμένων «εργασιών» στο TikTok – όπως η παρακολούθηση βίντεο, η προτίμηση περιεχομένου, η παρακολούθηση δημιουργών, η πρόσκληση φίλων να συμμετάσχουν στο TikTok κ.λπ. – έχει δρομολογηθεί χωρίς προηγούμενη επιμελή αξιολόγηση των κινδύνων που συνεπάγεται, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την εθιστική επίδραση της εν λόγω πλατφόρμας και χωρίς τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων άμβλυνσης του κινδύνου.

Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά, δεδομένης της ύποπτης απουσίας αποτελεσματικών μηχανισμών επαλήθευσης ηλικίας στο TikTok, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Η έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών επαλήθευσης ηλικίας και ο ύποπτος εθιστικός σχεδιασμός της πλατφόρμας βρίσκεται μάλιστα ήδη υπό έρευνα στην πρώτη επίσημη διαδικασία κατά του TikTok.

H Κομισιόν είχε εκκινήσει αντίστοιχη διαδικασία τον περασμένο Φεβρουάριο, για να αξιολογήσει κατά πόσον το TikTok ενδέχεται να έχει παραβιάσει τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA) σε τομείς που συνδέονται με την προστασία των ανηλίκων, τη διαφάνεια της διαφήμισης, την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα, καθώς και τη διαχείριση κινδύνου εθιστικού σχεδιασμού και επιβλαβούς περιεχομένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή