Συνάντηση Βαρθολομαίου – Μακρόν στο Παρίσι

Συνάντηση Βαρθολομαίου – Μακρόν στο Παρίσι

Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την απερίφραστη και ξεκάθαρη καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Στο επίκεντρο των συνομιλιών, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από μία ώρα, βρέθηκαν οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου, καθώς και ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τις προσήκουσες τιμές, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ορθόδοξη Εκκλησία, λόγω των συνεχιζομένων πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Συνεχάρη δε τον κ.κ. Βαρθολομαίο για την απερίφραστη και ξεκάθαρη καταδίκη του πολέμου και για το παράδειγμα που δίνει ως κορυφαίος θρησκευτικός ηγέτης.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για την τιμητική πρόσκληση και του μετέφερε την ευλογία της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως για επιτυχή διεξαγωγή των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι στο Παρίσι. Ευχήθηκε δε να επικρατήσει και κατά τη φετινή ιστορική διοργάνωση η αρχή της εκεχειρίας, η οποία ίσχυε ήδη από την αρχαιότητα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του μετέβη στην έδρα της Συνελεύσεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Γαλλίας, όπου τον καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο πρόεδρος της αρχιεπίσκοπος του Ρέιμς, Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, ο οποίος ανεφέρθη, μεταξύ άλλων, εκτενώς στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του κ.κ. Βαρθολομαίου, οι οποίες ενέπνευσαν και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης τόνισε τις αδελφικές σχέσεις του με τον Πάπα, την κοινή τους έμφαση στη συνοδικότητα, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει για τις σχέσεις μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η επικείμενη επέτειος, το 2025, των 1.700 ετών από τη σύγκληση της Α´ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT