Μπλίνκεν: Δεν εφαρμόζουμε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στα ανθρώπινα δικαιώματα

Μπλίνκεν: Δεν εφαρμόζουμε «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στα ανθρώπινα δικαιώματα

«Eφαρμόζουμε τα ίδια πρότυπα παντού. Αυτό δεν αλλάζει εάν η χώρα είναι αντίπαλος, ανταγωνιστής, φίλος ή σύμμαχος», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρισμούς ότι η Ουάσιγκτον εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σχετικά με τις καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα, απέρριψε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας πως η διερεύνηση των αναφορών συνεχίζεται.

«Σε γενικές γραμμές, όταν εξετάζουμε τι ισχύει παγκοσμίως, εφαρμόζουμε τα ίδια πρότυπα σε κάθε περίπτωση», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αυτό δεν αλλάζει εάν η χώρα είναι αντίπαλος, ανταγωνιστής, φίλος ή σύμμαχος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο πόλεμος μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χαμάς, ο οποίος έχει οδηγήσει στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, έχει «σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο» στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ.

Οπως αναφέρεται στην έκθεση, μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που αφορούσαν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2023, περιλαμβάνονται δολοφονίες, εξαφανίσεις, βασανιστήρια και συλλήψεις δημοσιογράφων.

Προστίθεται δε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει λάβει «ορισμένα αξιόπιστα μέτρα» για τον εντοπισμό και την τιμωρία αξιωματούχων που ενδέχεται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται πως η Ουάσιγκτον προσφέρει ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ύψους 3,8 δισ. δολαρίων, με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δημιουργεί μια «αίσθηση ατιμωρησίας» στο Τελ Αβίβ.

Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο ενδεχόμενο επιβολής όρων για τη βοήθεια προς το Ισραήλ, στους οποίους περιλαμβάνειται η λήψη μέτρων για την προστασία των αμάχων και του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT