Φιλιππίνες: Ο στρατός σκοτώνει 12 ισλαμιστές αντάρτες

Φιλιππίνες: Ο στρατός σκοτώνει 12 ισλαμιστές αντάρτες

Δώδεκα ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε νήσο των νότιων Φιλιππίνων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δώδεκα ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν και επτά στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε νήσο των νότιων Φιλιππίνων, όπου ξέσπασε ανταλλαγή πυρών χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Η μάχη εκτυλίχθηκε στην επαρχία Μαγκιντανάο ντελ Σουρ, στη νήσο Μιντανάο, άντρο διαφόρων ένοπλων ομάδων, από κομμουνιστικές παρατάξεις έως τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο αρχηγός της λεγόμενης BIFF (Bangsamoro Islamic Freedom Fighters-Karialan Faction, «Μαχητές της Ισλαμικής Ελευθερίας του Μπανγκσαμόρο – Παράταξη Καριαλάν»), ένας αδελφός του, καθώς και ακόμη 10 μέλη της μικρής οργάνωσης αυτής, έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του στρατού, που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η ομάδα είχε ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν στην ανταλλαγή πυρών, ενώ κατασχέθηκαν 12 όπλα, ανάμεσά τους πέντε τουφέκια τύπου M16, κατά την ίδια πηγή.

Για δεκαετίες, το νότιο τμήμα του Αρχιπελάγους των Φιλιππίνων αποτελεί εστία εξέγερσης αυτονομιστών ανταρτών και συμμοριών εξτρεμιστών, κάποιες από τις οποίες ορκίστηκαν πίστη στον ISIS.

Το 2014, η τότε κυβέρνηση των Φιλιππίνων υπέγραφε συμφωνία ειρήνης με τη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών στη χώρα, το Ισλαμικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Μόρο (MILF), που τερμάτισε έτσι την πολυαίμακτη εξέγερσή του.

Ομως, κατ’ εικόνα της BIFF, η οποία είχε αποσχιστεί τότε από το Μέτωπο Μόρο, μικρές ομάδες μαχητών, που αντιτάχθηκαν στη συμφωνία ειρήνης, συνεχίζουν τη δράση τους. Στην περιοχή επιχειρούν επίσης μαοϊστές αντάρτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή