Συνελήφθη στέλεχος του ακροδεξιού AfD στο Ευρωκοινοβούλιο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Συνελήφθη στέλεχος του ακροδεξιού AfD στο Ευρωκοινοβούλιο για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

«Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για επίθεση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία», ανακοίνωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε βοηθό ευρωβουλευτή της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία ως ύποπτο για «ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση» κατασκοπείας για την Κίνα, ανακοίνωσε την Τρίτη η γερμανική εισαγγελία.

Ο Γιαν Τζ. εργαζόταν ως βοηθός του Μαξιμίλιαν Κραχ, κορυφαίου υποψηφίου του AfD στις ευρωεκλογές και μέλους του Ευρωκοινοβουλίου από το 2019, και ζούσε στις Βρυξέλλες καθώς και στη Δρέσδη, σύμφωνα με τις αναφορές.

Φέρεται να διαβίβασε πληροφορίες στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας (MSS) σχετικά με διαπραγματεύσεις και αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέφεραν οι εισαγγελείς σε ανακοίνωσή τους.

Επίσης, φέρεται να κατασκόπευε στελέχη της κινεζικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Οι Αρχές τον συνέλαβαν στη Δρέσδη χθες, Δευτέρα, και έκαναν έφοδο στα διαμερίσματά του.

«Κατηγορείται για ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση εργασίας για ξένη μυστική υπηρεσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επίθεση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία»

Εκπρόσωπος του AfD σχολίασε ότι τα νέα ήταν «πολύ ανησυχητικά».

«Ομως, καθώς δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή τη στιγμή, πρέπει να περιμένουμε την περαιτέρω έρευνα των εισαγγελέων».

«Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για επίθεση στην ευρωπαϊκή δημοκρατία», ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Νάνσι Φέζερ.

Ο ύποπτος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, λίγες μόλις ώρες αφότου τρεις Γερμανοί υπήκοοι είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για συνεργασία με την MSS για την παραχώρηση τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Επίσκεψη Σολτς στην Κίνα

Οι συλλήψεις έρχονται μία εβδομάδα αφότου ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ταξίδεψε στην Κίνα για να πιέσει το Πεκίνο να μην υποστηρίξει τη ρωσική οικονομία εν καιρώ πολέμου και να θέσει ζητήματα σχετικά με την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τη δίκαιη πρόσβαση στην αγορά.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή