Ο ΟΗΕ καλεί τη Βρετανία να επανεξετάσει το σχέδιο μεταφοράς αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Ο ΟΗΕ καλεί τη Βρετανία να επανεξετάσει το σχέδιο μεταφοράς αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησαν ότι το σχέδιο θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των προσφύγων

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ανώτατοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών κάλεσαν σήμερα, Τρίτη, τη Βρετανία να επανεξετάσει το σχέδιό της για μεταφορά αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, προειδοποιώντας ότι η κίνηση θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των προσφύγων.

Σε κοινή δήλωση, ο Φίλιπο Γκράντι, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και ο Φόλκερ Τουρκ, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσαν τη Βρετανία να λάβει πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των παράτυπων ροών μεταναστών και προσφύγων.

«Επικίνδυνο προηγούμενο»

«Η νέα νομοθεσία σηματοδοτεί ακόμη ένα βήμα μακριά από τη μεγάλη παράδοση της Βρετανίας να παρέχει καταφύγιο σε όσους έχουν ανάγκη, κατά παράβαση της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες», δήλωσε ο Γκράντι.

Ο Τουρκ, ο οποίος έχει επικρίνει το σχέδιο στο παρελθόν, τόνισε ότι η νομοθεσία «παρακωλύει σοβαρά το κράτος δικαίου στη Βρετανία και δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο παγκοσμίως».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε τη Δευτέρα να αρχίσει να στέλνει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα εντός 10 έως 12 εβδομάδων, καθώς η Ανω Βουλή ψήφισε νόμο με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων λόγω απόπειρας τροποποίησης του σχεδίου.

Αλλες χώρες εξετάζουν σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, με την Ιταλία να σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατόπεδα υποδοχής στην Αλβανία για χιλιάδες μετανάστες που φτάνουν διά θαλάσσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή