Ευρωεκλογές 2024 – Κύπρος: Oλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ευρωεκλογές 2024 – Κύπρος: Oλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέτος, όπως και στις εκλογές του 2019

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 9 Ιουνίου από τις 07:00 το πρωί ως τις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές 2024 στην Κύπρο. 

Στην Κύπρο υπάρχει μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι σε ολόκληρη τη χώρα επιλέγουν μεταξύ της ίδιας λίστας υποψηφίων. Οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέτος, όπως και στις εκλογές του 2019.

Η Κύπρος χρησιμοποιεί ψηφοφορία με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους από τη λίστα του συνδυασμού κόμματος ή ανεξαρτήτων που επιλέγουν. Καθώς εκλέγονται μόνο έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κύπρο, κάθε πολιτικό κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 16,66% των ψήφων για να εξασφαλίσει μία θέση στο Κοινοβούλιο κατά την πρώτη κατανομή. Για τη δεύτερη ή τρίτη κατανομή τα κόμματα ή οι κομματικές συνεργασίες ή τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια θα πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 1.8% των ψήφων.

Δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν οι πολίτες που είναι: τουλάχιστον 18 χρονών την ημέρα των εκλογών, Κύπριοι ή γενικά Ευρωπαίοι πολίτες με συνήθη διαμονή στην Κύπρο για τουλάχιστον έξι μήνες πριν την εξασφάλιση των εκλογικών δικαιωμάτων, ή με συνήθη διαμονή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. κατά το ίδιο εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι την ημέρα εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο έχουν τη συνήθη διαμονή σου στην Κύπρο.

Επομένως, αν κάποιος είναι Κύπριος πολίτης που διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό, δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει από το εξωτερικό, εκτός κι αν πληροί (πριν την εγγραφή σου στον εκλογικό κατάλογο) το κριτήριο της διαμονής για ένα εξάμηνο και μετακόμισε στο εξωτερικό αργότερα.

Κατά την ψηφοφορία οι πολίτες καλούνται να προσκομίσουν την πολιτική τους ταυτότητα ή το εκλογικό τους βιβλιάριο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT