Ε.Ε.: Αναθεώρηση της νομοθεσίας κατά της εμπορίας ανθρώπων

Ε.Ε.: Αναθεώρηση της νομοθεσίας κατά της εμπορίας ανθρώπων

Ο αναγκαστικός γάμος, η παράνομη υιοθεσία και η εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας περιλαμβάνονται στον κατάλογο ποινικών αδικημάτων στην Ε.Ε.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναθεώρηση της νομοθεσίας κατά της εμπορίας ανθρώπων ενέκρινε την Τρίτη το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο ποινικών αδικημάτων στην Ε.Ε. τον αναγκαστικό γάμο, την παράνομη υιοθεσία και την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με ευρεία πλειοψηφία τον νέο κανονισμό που επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των ισχύοντων μέτρων για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την καλύτερη στήριξη των θυμάτων της, με 563 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 17 αποχές.

Πέραν της εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η νέα νομοθεσία ποινικοποιεί τους αναγκαστικούς γάμους, την παράνομη υιοθεσία και την εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας, σε επίπεδο Ε.Ε.

Επίσης, ποινικοποιείται η χρήση υπηρεσιών που παρέχεται από θύμα εμπορίας ανθρώπων, όταν ο χρήστης γνωρίζει ότι το θύμα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, ενώ θεσπίζονται και ποινές για τις εταιρείες που έχουν καταδικαστεί για εμπορία ανθρώπων.

Η Ισπανίδα εισηγήτρια της έκθεσης, Εουτζένια Ροντρίγκες Πάλοπ, δήλωσε πως «δώδεκα χρόνια μετά την έγκριση της οδηγίας, οι ευρωβουλευτές χρειάστηκε να αναθεωρήσουν τους κανόνες της Ε.Ε., καθώς η εμπορία ανθρώπων έχει γίνει πιο περίπλοκη και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας παραμένουν υποτυπώδεις».

Από την πλευρά της, η συνεισηγήτρια Μάλιν Μπιόρκ τόνισε πως «νέες μορφές εκμετάλλευσης θα ποινικοποιηθούν και τα δικαιώματα των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, θα βελτιωθούν».

Τώρα το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει επισήμως τη συμφωνία. Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τις διατάξεις της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT