Ουκρανία: Σημαντική προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά

Ουκρανία: Σημαντική προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχονται ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προέλαση σε τμήματα του μετώπου της ανατολικής Ουκρανίας φέρονται να έχουν καταφέρει οι ρωσικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα, με τις επιθέσεις να εντείνονται μπροστά στο ενδεχόμενο άφιξης της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν από στρατιωτικούς μπλόγκερ του Κρεμλίνου δείχνουν μια ρωσική σημαία να κυματίζει πάνω από το κατεστραμμένο χωριό Οτσερέτινε. Τα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να έφτασαν στο χωριό την Κυριακή, αφού προχώρησαν περίπου 5 χιλιόμετρα μέσα σε 10 ημέρες.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν το Οτσερέτινε σε μικρές ομάδες και κάτω από σφοδρά πυρά. Πλάνα από την περιοχή έδειχναν τους δρόμους γεμάτους συντρίμμια καθώς και ένα κατεστραμμένο κτίριο διοίκησης. Οι άμαχοι φαίνεται πως έχουν εκκενώσει το χωριό των άλλοτε 3.000 κατοίκων. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ουκρανικός στρατός υποχώρησε από την κοντινή Αβντίιβκα τον Φεβρουάριο και προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα αμυντική γραμμή σε οικισμούς κατά μήκος του ποταμού Ντούρνα. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες ενισχυμένες ρωσικές μονάδες προωθούνται, βομβαρδίζοντας παράλληλα τα ουκρανικά οχυρά. Η κατάληψη του ουκρανικού χωριού σημαίνει ότι η Ρωσία κατάφερε να παρακάμψει τις ουκρανικές άμυνες οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν ναρκοπέδια και χαρακώματα.

Το αρχηγείο των περιφερειακών ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» τονίζοντας ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν «ολόκληρο το οπλοστάσιό τους» συμπεριλαμβανομένων «χημικών όπλων».

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ποκρόβσκ, την κύρια πόλη-φρούριο της περιοχής, που χρησιμοποιείται για την εναλλαγή στρατιωτών και εξοπλισμού. Η πόλη αυτή φαίνεται πως είναι ο επόμενος επιχειρησιακός ρωσικός στόχος.

Λίγο βορειότερα, μια μεγάλη ρωσική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη για την κατάληψη της πόλης Τσάσιβ Γιαρ. Η ανατολική στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι 20.000-25.000 εχθρικά στρατεύματα προσπαθούν να εισβάλουν στην πόλη και στις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το Κρεμλίνο θέλει να καταλάβει την πόλη μέχρι τις 9 Μαΐου, την ημερομηνία κατά την οποία οι Ρώσοι γιορτάζουν την ημέρα της σοβιετικής νίκης κατά των ναζί στον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT