ΗΠΑ: «Ανησυχητικές οι αναφορές για μαζικούς τάφους στη Γάζα»

ΗΠΑ: «Ανησυχητικές οι αναφορές για μαζικούς τάφους στη Γάζα»

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές εκατοντάδες πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ στη Λωρίδα της Γάζας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του σχετικά με αναφορές για μαζικούς τάφους στη Γάζα εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές εκατοντάδες πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ στη Λωρίδα της Γάζας, αφού τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από την περιοχή. Πτώματα αναφέρθηκε ότι εντοπίστηκαν και στο νοσοκομείο Αλ Σίφα έπειτα από επιχείρηση των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε «τρομοκρατημένος» από τις εν λόγω αναφορές ενώ η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε: «Αισθανόμαστε την ανάγκη να κηρύξουμε τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί σαφώς έχουν εντοπιστεί πολλές σοροί». 

«Κάποιοι είχαν δεμένα τα χέρια τους, κάτι που φυσικά υποδηλώνει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και αυτά πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω έρευνες», όπως ανέφερε η ίδια. Πρόσθεσε ότι το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εργάζεται για να επιβεβαιώσει τις αναφορές Παλαιστίνιων αξιωματούχων ότι 283 σοροί βρέθηκαν στο Νάσερ και 30 στο Αλ Σίφα.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδική ταφή και ενδεχόμενες εκτελέσεις Παλαιστινίων στο νοσοκομείο Νάσερ, διευκρινίζοντας ότι πτώματα που είχαν ταφεί εκεί εξετάσθηκαν στο πλαίσιο της αναζήτησης ομήρων.

«Ο ισχυρισμός ότι ο ισραηλινός στρατός έθαψε πτώματα Παλαιστινίων στερείται βάσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού, ενώ προστίθεται ότι τα πτώματα επιστράφηκαν στον τόπο ταφής τους έπειτα από την εξέτασή τους. «Η εξέταση πραγματοποιήθηκε με προσεκτικό τρόπο και αποκλειστικά σε τόπους στους οποίους οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν πιθανή παρουσία ομήρων. Η εξέταση πραγματοποιήθηκε προσεκτικά με σεβασμό και με τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των νεκρών».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή