Η Ισπανία απελευθέρωσε κατά λάθος Ολλανδό έμπορο ναρκωτικών

Η Ισπανία απελευθέρωσε κατά λάθος Ολλανδό έμπορο ναρκωτικών

Δικαστήριο της Μάλαγα διέταξε την απελευθέρωσή του Καρίμ Μπουγιακριτσάν, εν αναμονή της έκδοσής του στην Ολλανδία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικαστικές αρχές της Ισπανίας απελευθέρωσαν άθελά τους έναν δισεκατομμυριούχο Ολλανδό βαρόνο ναρκωτικών. Ο Καρίμ Μπουγιακριτσάν, φερόμενος αρχηγός της Mocro Mafia, συνελήφθη στη Μαρμπέλα τον περασμένο Ιανουάριο, έπειτα από πολυετή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος.

Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ένα αίτημα έκδοσης που υποβλήθηκε από τις ολλανδικές Αρχές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τρίτη, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, Φέλιξ Μπολάνος, επιβεβαίωσε το περιστατικό, κάνοντας λόγο για «ανησυχητική είδηση». Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «θα παραδώσουν αυτό το πρόσωπο στη Δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό».

Η Mocro Mafia

Ως ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ στην Ευρώπη, η Mocro Mafia θεωρείται υπεύθυνη για τη διακίνηση ναρκωτικών, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, από τη Νότια Αμερική στην Ε.Ε., κατά την τελευταία 15ετία.

Εικάζεται ότι «αξιοποιεί» τα λιμάνια του Αμστερνταμ και του Ρότερνταμ για τη διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα διευθύνει επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεταξύ άλλων σε Μέση Ανατολή και Μαρόκο.

Τα ολλανδικά ΜΜΕ έχουν επίσης συνδέσει το καρτέλ με απειλές κατά της διαδόχου του θρόνου, πριγκίπισσας Αμαλίας. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι λόγω φόβων για ενδεχόμενη απαγωγή, η πριγκίπισσα αναγκάστηκε να ζήσει στην Ισπανία για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ο Μπουγιακριτσάν, γνωστός και ως «ταξιτζής», είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο μαζί με πέντε ακόμα άτομα, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος, μέσω της αγοράς 172 ακινήτων στην Ισπανία, με τη συνολική αξία να ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ.

Ο 46χρονος αποτελεί έναν από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στην Ευρώπη , με την Interpol να τον αναζητεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Φέρεται να ανέλαβε τον έλεγχο της αυτοκρατορίας του αδελφού του, Σαμίρ, μετά τον θάνατό του.

Η «απελευθέρωση»

Μετά τη σύλληψη του, οι ολλανδικές Αρχές υπέβαλαν αίτημα έκδοσης το οποίο εγκρίθηκε αρχικά από δικαστήριο της Μαδρίτης. Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι στη Μάλαγα -όπου κρατούνταν ο αρχηγός του καρτέλ- επέμειναν να δικαστεί στην Ισπανία.

Στις 22 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο της Μάλαγα έκανε δεκτή την έφεση που άσκησε η νομική ομάδα του Μπουγιακριτσάν και διέταξε την απελευθέρωσή του εν αναμονή της έκδοσής του, μετά την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την El Pais, οι δικαστές αποδέχθηκαν την πιθανότητα διαφυγής του από τη χώρα, υποστήριξαν, ωστόσο, «λιγότερο επαχθή» μέτρα -συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης του διαβατηρίου του και της υποχρέωσης να παρουσιάζεται στο δικαστήριο κάθε 15 ημέρες.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Μπουγιακριτσάν εμφανιζόταν τακτικά στα δικαστήρια μέχρι την 1η Απριλίου, προτού εξαφανιστεί.

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή