Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν κινεζικές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Στο «στόχαστρο» της Κομισιόν κινεζικές εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων

Πρόκειται για την τελευταία τέτοιου είδους έρευνα και ενώ έχουν προηγηθεί άλλες, που αφορούν κινεζικής κατασκευής ηλιακούς συλλέκτες και παραγωγούς ανεμογεννητριών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται ο εμπορικός «πόλεμος» Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας, με την Κομισιόν να ξεκινά σήμερα έρευνα, προκειμένου να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο ευνοεί τις εγχώριες εταιρείες της σε διαγωνισμούς για ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα η Κομισιόν θα εξετάσει πιθανά μέτρα.

Εδώ και καιρό η E.E έχει βάλει στο «στόχαστρο» την Κίνα για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί πρακτικές, που στρεβλώνουν την εσωτερική αγορά και καθιστούν αδύνατο για τις ευρωπαϊκές εταιρείες να κερδίσουν δημόσιες συμβάσεις στην Κίνα στον κερδοφόρο τομέα των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η Ε.Ε μάλιστα στον τομέα αυτό έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο να αποτελούν από κορυφαίους εξαγωγείς ιατρικών συσκευών στον κόσμο, οπως μηχανές ακτίνων Χ ή βηματοδότες, αλλά και φακών επαφής.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε ότι η Κίνα αποτελεί κορυφαίο εμπορικό εταίρο για τους ιατρικούς εξοπλισμούς στην Ευρώπη, φθάνοντας το 11% των σχετικών εξαγωγών το 2022.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε το πρωί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε, θα βασιστεί στις πληροφορίες, που παρέχουν τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις σχετικά με τις πρακτικές των κινεζικών εταιρειών. Θα υπάρξουν επαφές και με κινέζους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο πάντως πρόκειται για πρωτοβουλία της Κομισιόν, που δεν ξεκίνησε από κάποιο συγκεκριμένο αίτημα κράτους – μέλους. Εάν η έρευνα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ύποπτων πρακτικών, τότε η Κομισιόν ενδεχομένως να αποφασίσει μέτρα εναντίον της Κίνας ώστε να «διορθωθεί» ο ανταγωνισμός μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών προϊόντων. 

Τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλήρη αποκοπή των κινεζικών εταιρειών από τις δημόσιες συμβάσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε για μια αγορά που φθάνει τα 2 τρισ. ευρώ. Η διαδικασία θα μπορούσε να σταματήσει, εάν η Κίνα συμφωνήσει να διορθώσει τις τρέχουσες πρακτικές και να εγγυηθεί όρους δίκαιου ανταγωνισμού με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Πρόκειται για την τελευταία τέτοιου είδους έρευνα και ενώ έχουν προηγηθεί άλλες, που αφορούν κινεζικής κατασκευής ηλιακούς συλλέκτες και παραγωγούς ανεμογεννητριών στη βάση του νέου κανονισμού για ξένες επιδοτήσεις.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν διεξάγει ήδη έρευνα και για τα ηλεκτρικά οχήματα, που κατασκευάζονται στην Κίνα και εξάγονται στην Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή