Κομισιόν: Παρασκηνιακές επαφές Μακρόν για Ντράγκι στο τιμόνι

Κομισιόν: Παρασκηνιακές επαφές Μακρόν για Ντράγκι στο τιμόνι

Παρίσι και Ρώμη, σύμφωνα με το Bloomberg, φέρονται να συζητούν πιθανή αντικατάσταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με το όνομα του Ντράγκι να έχει ακουστεί ως πιθανός «διάδοχος»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέβαλε καθοριστικά πριν από πέντε χρόνια ώστε να γίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν. Ωστόσο, τώρα, ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες της Ε.Ε. ώστε να βρεθεί ένας νέος υποψήφιος για την κορυφαία θέση. 

Καθώς απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν έχει μιλήσει με πρωθυπουργούς, συμπεριλαμβανομένης της Τζόρτζια Μελόνι, για το ενδεχόμενο να έχει έναν τεχνοκράτη επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως ο Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Οι πληροφορίες αυτές γίνονται σε μια περίοδο που η Φον ντερ Λάιεν βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη δυσαρέσκεια ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτευουσών για τον τρόπο με τον οποίο διηύθυνε την Κομισιόν τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, τα θέματα του κλίματος και τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος ο Μακρόν έχει ασκήσει ανοιχτή κριτική στις επιδόσεις της. «Η προεδρία της Κομισιόν είναι εκεί για να υπερασπιστεί το γενικό συμφέρον, οπότε δεν πρέπει να υπερπολιτικοποιείται», δήλωσε ο Μακρόν στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. «Αυτό δεν συνέβη καθόλου με την απερχόμενη Κομισιόν», πρόσθεσε. 

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων και από το γραφείο της Φον ντερ Λάιεν, δεν είναι σίγουροι αν ο Μακρόν αναζητά πραγματικά αντικαταστάτη για τη θέση της ή αν ασκεί πιέσεις με σκοπό μελλοντικές παραχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για την προεδρία της Κομισιόν δεν θα ληφθεί πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου. Στη συνέχεια όμως θα ακολουθήσει μια περίπλοκη διαδικασία με παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις σχετικά με το άτομο που θα πάρει τη θέση του προέδρου. 

Πάντως, ανεξάρτητα από τους ελιγμούς του Μακρόν, η Φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, καθώς είναι η επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να κερδίσει άνετα στις ευρωεκλογές. Παραδοσιακά, αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος του ΕΛΚ θα πάρει τον ρόλο του επικεφαλής της Κομισιόν. Θεωρείται επίσης απίθανο η Γερμανία να υποστηρίξει ένα σχέδιο που θα απομακρύνει Γερμανό επίτροπο από την ανώτατη θεσμική θέση της Ευρωπαϊκή Ενωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή