Ο Τζο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για τη βοήθεια στην Ουκρανία και την απαγόρευση του TikTok

Ο Τζο Μπάιντεν επικύρωσε τους νόμους για τη βοήθεια στην Ουκρανία και την απαγόρευση του TikTok

Η νέα στρατιωτική βοήθεια θα αρχίσει να στέλνεται στην Ουκρανία «μέσα στις επόμενες ώρες», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επικύρωσε σήμερα τον νόμο με βάση τον οποίο θα χορηγηθεί βοήθεια ύψους σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Ο νόμος αυτός «παρέχει ζωτικής σημασίας στήριξη στους εταίρους της Αμερικής, ώστε να αμυνθούν απέναντι στις απειλές για την εθνική τους κυριαρχία», σημείωσε ο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας ότι το στρατιωτικό υλικό θα σταλεί στην Ουκρανία «εντός των προσεχών ωρών».

Ο νόμος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση βοήθειας σχεδόν 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, 26 δισεκατομμυρίων στο Ισραήλ και 1 δισ. δολ. στη Γάζα.

Τα κείμενα που ενέκρινε το Κογκρέσο «θα καταστήσουν πιο ασφαλή την Αμερική και τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν. «Πρόκειται για μια επένδυση στη δική μας ασφάλεια», πρόσθεσε. «Δεν θα υποκλιθούμε σε κανέναν. Σε κανέναν. Και σίγουρα όχι στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν εγκαταλείπουμε τους συμμάχους μας, τους στηρίζουμε. Δεν αφήνουμε τους τυράννους να κερδίσουν, τους αντιστεκόμαστε. Δεν παρακολουθούμε ως θεατές τις εξελίξεις στον κόσμο, εμείς τις διαμορφώνουμε […] Αυτό σημαίνει το να είσαι παγκόσμια υπερδύναμη», τόνισε.

Για το Ισραήλ, ο Μπάιντεν είπε ότι η ασφάλειά του είναι «κρίσιμης σημασίας». Κάλεσε όμως παράλληλα τις ισραηλινές Αρχές να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει στους Παλαιστίνιους της Γάζας χωρίς καθυστερήσεις. «Θα εγγυηθούμε και θα παραδώσουμε αμέσως αυτή τη βοήθεια, όπως τρόφιμα, ιατρικές προμήθειες και πόσιμο νερό», είπε, κάνοντας λόγο για έναν πληθυσμό που «υποφέρει σκληρά» απέναντι στη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε, επίσης, νόμο που θα απαγορεύσει την εφαρμογή TikTok εάν η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η κινεζική ByteDance, δεν πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία της στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 9 έως 12 μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσιου, αμέσως μετά την υπογραφή του νόμου από τον Μπάιντεν, δήλωσε ότι η εταιρεία «δεν πάει πουθενά» καθώς πιστεύει ότι θα δικαιωθεί στα δικαστήρια. «Να είστε βέβαιοι, δεν πάμε πουθενά», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή