ΗΠΑ: Μήνυμα Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

ΗΠΑ: Μήνυμα Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

«Θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην την ξεχάσουμε ποτέ», σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμά του

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα, θυμόμαστε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να μην την ξεχάσουμε ποτέ», σημειώνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στο ετήσιο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία καθώς όλοι οι προκάτοχοί του περιορίζονταν στο να χρησιμοποιούν τον αρμενικό όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μη διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά που έγιναν τη διετία 1915-1916 έχουν αναγνωριστεί ως Γενοκτονία από συνολικά 34 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και οι διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να χαρακτηριστούν Γενοκτονία. Οι Αμερικανοί πρόεδροι συνήθιζαν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της Γενοκτονίας.

Ο μοναδικός πρόεδρος που είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη Γενοκτονία ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για Γενοκτονία. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά από τη στιγμή που ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή