Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – «Πάγωσε» το πρόγραμμά του

Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ σκέφτεται να παραιτηθεί – «Πάγωσε» το πρόγραμμά του

«Xρειάζομαι επειγόντως μια απάντηση στο ερώτημα αν αξίζει τον κόπο. Αν πρέπει να συνεχίσω να ηγούμαι της κυβέρνησης ή να παραιτηθώ από αυτή την τιμή», αναφέρει σε επιστολή του ο Ισπανός πρωθυπουργός

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αναστείλει την πολιτική του ατζέντα, προκειμένου να «σταματήσει και να σκεφτεί» αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Σε «επιστολή προς τους πολίτες» που κοινοποίησε στο X, ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων: «χρειάζομαι επειγόντως μια απάντηση στο ερώτημα αν αξίζει τον κόπο. Αν πρέπει να συνεχίσω να ηγούμαι της κυβέρνησης ή να αποποιηθώ αυτή την τιμή».

Η ανάρτησή του Πέδρο Σάντσεθ έρχεται στον απόηχο ανακοίνωσης ισπανικού δικαστηρίου ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού για «άσκηση επιρροής» και «διαφθορά», έπειτα από αγωγή που κατέθεσε μια οργάνωση κατά της διαφθοράς που θεωρείται πως πρόσκειται στην ακροδεξιά.

Στην επιστολή του, ο Πέδρο Σάντσεθ κάνει λόγο για «επιθέσεις» που δέχεται ο ίδιος και η σύζυγός του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, καθώς και για «στρατηγική παρενόχλησης και κατεδάφισης».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει την απόφασή του τη Δευτέρα και μέχρι τότε θα αναστείλει τις δραστηριότητές του.

Πού στρέφονται οι έρευνες κατά της Γκόμεθ

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο El Confidencial, η προκαταρκτική αυτή έρευνα αφορά τις σχέσεις της Μπεγκόνια Γκόμεθ με ιδιωτικές εταιρίες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο σύζυγός της ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι διασυνδέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρία Air Europa, που αποζητούσε την εξασφάλιση βοήθειας μετά τη μεγάλη ύφεση στην αεροπορική κυκλοφορία που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. Εκείνη την περίοδο η Μπεγκόνια Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, ένα ίδρυμα που συνδέεται με την εμπορική σχολή της Μαδρίτης IE University, θέση την οποία εγκατέλειψε το 2022.

Σύμφωνα με το El Confidencial, το IE Africa Center είχε «υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia το 2020» και η Μπεγκόνια Γκόμεθ είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χαβιέρ Ιντάγλκο την περίοδο που η Globalia διαπραγματευόταν το σχέδιο διάσωσής της ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την κυβέρνηση. 

Το σχέδιο αυτό επέτρεψε την παραχώρηση 475 εκατομμυρίων ευρώ στην Air Europa τον Νοέμβριο του 2020.

Ερωτηθείς σήμερα στο Κοινοβούλιο για την υπόθεση αυτή, ο Πέδρο Σάντσεθ είπε πως έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. 

Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις του Τύπου για την υπόθεση αυτή, η ισπανική δεξιά ενέτεινε τη δημόσια κριτική εναντίον του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση της έναρξης της έρευνας είναι «αρκετά σημαντική ώστε ο επικεφαλής της κυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις στους Ισπανούς», δήλωσε σήμερα η Εστέρ Μουνιόθ, μέλος της διεύθυνσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP).

Η “Manos limpias”, που ιδρύθηκε το 1995, έχει ασκήσει πολλές αγωγές τα τελευταία χρόνια για υποθέσεις διαφθοράς. Θεωρείται πως πρόσκειται στην άκρα δεξιά, κυρίως λόγω του γενικού γραμματέα της Μιγκέλ Μπερνάντ, πρώην αξιωματούχου του κόμματος Frente Naconal που διαλύθηκε το 1993.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ, El Pais

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή