Ιράκ: 11 εκτελέσεις για τρομοκρατία και συμμετοχή στον ISIS

Ιράκ: 11 εκτελέσεις για τρομοκρατία και συμμετοχή στον ISIS

Αξιωματούχος ασφαλείας επιβεβαίωσε «την εκτέλεση της θανατικής ποινής για 11 τρομοκράτες της οργάνωσης Νταές στη φυλακή της Νασιρίγια, υπό την επίβλεψη μιας ομάδας του υπουργείου Δικαιοσύνης»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού αυτήν την εβδομάδα στο Ιράκ, για τρομοκρατία και συμμετοχή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και υγείας.

Σύμφωνα με τους νόμους του Ιράκ, η τρομοκρατία, οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση, ακόμα και η διακίνηση ναρκωτικών, μπορεί να επισύρουν την εσχάτη των ποινών. Τα διατάγματα που επιτρέπουν τις εκτελέσεις πρέπει να υπογράφονται από τον πρόεδρο της χώρας.

Αξιωματούχος ασφαλείας στην επαρχία Ντι Καρ, στο νότιο Ιράκ, επιβεβαίωσε «την εκτέλεση της θανατικής ποινής για 11 τρομοκράτες της οργάνωσης Νταές στη φυλακή της Νασιρίγια, υπό την επίβλεψη μιας ομάδας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, αξιωματούχος των ιατρικών αρχών στο Ντι Καρ, του οποίου η υπηρεσία παραλαμβάνει τις σορούς, επιβεβαίωσε ότι παραλήφθηκαν «οι σοροί 11 καταδικασθέντων που εκτελέσθηκαν τη Δευτέρα».

«Εκτελέστηκαν βάσει του άρθρου 4 του αντιτρομοκρατικού νόμου», σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.

Οι 11 εκτελεσθέντες κατάγονταν από τη δυτική επαρχία Σαλαχεντίν και οι σοροί επτά εξ αυτών παραλήφθηκαν από τις οικογένειές τους, από το ιατροδικαστικό ινστιτούτο της Νασιρίγια, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Εδώ και χρόνια, τα ιρακινά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές και καταδίκες σε ισόβια κάθειρξη καθώς ο ποινικός κώδικας προβλέπει ποινή που φθάνει έως την εσχάτη των ποινών για οποιονδήποτε εντάχθηκε σε «τρομοκρατική οργάνωση», είτε ο κατηγορούμενος πολέμησε στις τάξεις της είτε όχι.

Κατά το παρελθόν, το Ιράκ επικρίθηκε για εκατοντάδες δίκες που χαρακτηρίστηκαν συνοπτικές, ομολογίες που αποσπάστηκαν μετά από βασανιστήρια ή αναποτελεσματική νομική εκπροσώπηση, σύμφωνα με τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρθηκε στην εκτέλεση 13 ανδρών «που καταδικάστηκαν βάσει πολύ ασαφών κατηγοριών για τρομοκρατία». Εντεκα «καταδικάστηκαν για ένταξη στην επονομαζόμενη ένοπλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος», διευκρίνισε.

Οι άλλοι δύο, που κρατούνταν από το 2008, είχαν καταδικαστεί «για κατηγορίες τρομοκρατίας βάσει του ποινικού κώδικα, στο τέλος μιας καταφανώς άδικης δίκης», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, επικαλούμενη τον δικηγόρο τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT