Χάρβεϊ Γουάινστιν: Δικαστήριο ακύρωσε καταδίκη του 2020 για σεξουαλικά εγκλήματα

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Δικαστήριο ακύρωσε καταδίκη του 2020 για σεξουαλικά εγκλήματα

Η καταδίκη του παραγωγού του Χόλιγουντ είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια σύμβολο του κινήματος #MeToo στις Ηνωμένες Πολιτείες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε καταδίκη του 2020 σε βάρος του Χάρβεϊ Γουάινστιν για σεξουαλικά εγκλήματα. Η καταδίκη του παραγωγού του Χόλιγουντ είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια σύμβολο του κινήματος #MeToo στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Οπως μεταδίδουν οι New York Times, με απόφαση 4-3, το Εφετείο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ο δικαστής που προήδρευσε στην υπόθεση του Γουάινστιν είχε κάνει ένα κρίσιμο λάθος, επιτρέποντας στους εισαγγελείς να καλέσουν ως μάρτυρες μια σειρά από γυναίκες που δήλωσαν ότι ο Γουάινστιν τους είχε επιτεθεί – αλλά των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος του επίσημου κατηγορητηρίου. 

Σύμφωνα με την απόφαση, αυτό σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος δικάστηκε με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά του και όχι αποκλειστικά με βάση τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται. Στο πλαίσιο αυτό, εναπόκειται πλέον στον εισαγγελέα του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, να αποφασίσει αν θα ζητήσει την επανάληψη της δίκης του Γουάινστιν.

Συνολικά έχει καταγγελθεί για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος 100 και πλέον γυναικών και στη Νέα Υόρκη καταδικάστηκε για επίθεση σε δύο από αυτές.

Δεν αποφυλακίζεται

Η απόφαση του Εφετείου δεν σημαίνει ότι ο Γουάινστιν, ο οποίος κρατείται σε φυλακή στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, θα απελευθερωθεί. Το 2022, ο 71χρονος είχε καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκιση στην Καλιφόρνια, για τον βιασμό μιας γυναίκας σε ξενοδοχείο του Μπέβερλι Χιλς. Τώρα θα σταλεί στην Καλιφόρνια για να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Το χρονικό των καταγγελιών

Οι πρώτες αναφορές σε βάρος του Γουάινστιν είχαν δημοσιευτεί στους New York Times το φθινόπωρο του 2017. Οι ιστορίες που παρουσιάστηκαν πυροδότησαν αυτό που έγινε αργότερα γνωστό ως το κίνημα #MeToo.

Το 2018, ο κ. Γουάινστιν παραπέμφθηκε σε δίκη από σώμα ενόρκων του Μανχάταν. Κατά τη δίκη, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, ήρθε αντιμέτωπος με τρεις κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και μία κατηγορία για βιασμό.

Οι κατηγορίες στηρίχθηκαν ως επί το πλείστον στις καταγγελίες δύο γυναικών: της Μίριαμ Χέιλι, για υπόθεση του 2006, και της Τζέσικα Μαν, η οποία κατήγγειλε ότι ο Γουάινστιν την είχε βιάσει το 2013. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, οι ένορκοι καταδίκασαν τον κ. Γουάινστιν για δύο από τις κατηγορίες που αφορούσαν βιασμό και σεξουαλική επίθεση. Τότε, ο παραγωγός είχε καταδικαστεί για την υπόθεση σε 23 χρόνια φυλάκισης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικαστής είχε επιτρέψει σε ακόμα τέσσερις γυναίκες να καταθέσουν ότι ο κ. Γουάνστιν τους είχε επιτεθεί. Σε διαδοχικές εφέσεις, οι δικηγόροι του παραγωγού ισχυρίστηκαν ότι δεν έπρεπε να έχει επιτραπεί σε αυτά τα πρόσωπα να καταθέσουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT