Στα 100 δολ. το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου, εάν επιδεινωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή

Στα 100 δολ. το βαρέλι η τιμή του πετρελαίου, εάν επιδεινωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή

Μια σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα έστελνε την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αντιστρέφοντας τις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται τελευταία στο μέτωπο του πληθωρισμού, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα έστελνε την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αντιστρέφοντας τις πτωτικές τάσεις που παρατηρούνται τελευταία στο μέτωπο του πληθωρισμού, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η πρόβλεψη ότι οι τιμές του αργού θα είναι κατά μέσο όρο 84 δολάρια το βαρέλι φέτος, θα θεωρούνταν πολύ αισιόδοξη σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι η άνοδος της έντασης στη Μέση Ανατολή έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση τις τιμές του πετρελαίου.

Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν ότι η μέση τιμή του Brent θα μπορούσε να ανέβει στα 92 δολάρια το βαρέλι φέτος ή ακόμη και να ξεπεράσει τα 100 δολάρια, ανάλογα με τον βαθμό της δυνητικής επιδείνωσης της κρίσης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί, επίσης, ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, των λιπασμάτων και των τροφίμων. Το 1/5 των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ και, εάν διακοπεί ο εφοδιασμός, οι τιμές των λιπασμάτων θα αυξάνονταν σημαντικά προκαλώντας, συνακόλουθα, αυξήσεις και στις τιμές των τροφίμων.

Εάν, πάντως, δεν ακολουθήσουν νέες κλιμακώσεις της έντασης το προσεχές διάστημα, τότε η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι τιμές τροφίμων και λιπασμάτων θα μειωθούν σημαντικά την περίοδο 2024-2025.

Στον αντίποδα, οι τιμές των μετάλλων (του χαλκού, του αλουμινίου), που αποτελούν βασικό «συστατικό» στη διαδικασία της μετάβασης σε περισσότερο «πράσινες» τεχνολογίες, εκτιμάται ότι θα κινηθούν ανοδικά το προσεχές διάστημα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή