«Καμπανάκι» από Μακρόν: Σε «κατάσταση περικύκλωσης» η Ευρώπη

«Καμπανάκι» από Μακρόν: Σε «κατάσταση περικύκλωσης» η Ευρώπη

«Δεν υπάρχει κυριαρχία χωρίς την προστασία και την αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκφώνησε ομιλία σήμερα στη Σορβόννη, καλώντας τους Γάλλους αλλά και ευρύτερα τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη είναι σε «κατάσταση περικύκλωσης».

«Οι επιλογές πρέπει να γίνουν τώρα διότι κατά την επόμενη δεκαετία […[ υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να αποδυναμωθούμε», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης, απευθυνόμενος σε 500 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν οι πρέσβεις των άλλων 26 κρατών-μελών της Ε.Ε., φοιτητές, ερευνητές και σύσσωμη η γαλλική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια Ευρώπη «σε κατάσταση περικύκλωσης», υποστηρίζοντας ότι οι αξίες της ευρωπαϊκής «φιλελεύθερης δημοκρατίας […] αμφισβητούνται». «Δεν υπάρχει κυριαρχία χωρίς την προστασία και την αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων», υποστήριξε.

«Ο κίνδυνος είναι η Ευρώπη να μείνει πίσω και ήδη έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε αυτό, παρά τις προσπάθειές μας», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Μακρόν κάλεσε την Ε.Ε. να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την άμυνά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Κατά τα λοιπά, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την «αναθεώρηση» της ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους απέναντι στις κινεζικές και στις αμερικανικές εμπορικές πρακτικές, όπως ανέφερε.

Ο Μακρόν ζήτησε, επίσης, μια ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική με κοινή αμυντική βιομηχανία και επιτάχυνση των εξοπλισμών που θα χρηματοδοτούνται από κονδύλια της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει ένα «νέο πρότυπο αξιόπιστης ασφάλειας και άμυνας», πράγμα που σημαίνει συνεργασία στον πολιτικό τομέα αλλά και στη στρατιωτική βιομηχανία.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις του μέλλοντος, ο Μακρόν επέμεινε στην ενίσχυση της έρευνας και των επενδύσεων.

Με πληροφορίες από DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή