Με ρυθμούς ρεκόρ παραιτούνται οι CEOs

Με ρυθμούς ρεκόρ παραιτούνται οι CEOs

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώθηκαν 52 αποχωρήσεις και 68 νέοι διορισμοί μεταξύ εταιρειών που παρακολουθούνται σε παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως ο S&P 500, ο FTSE 100 και άλλοι

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς ρεκόρ παραιτούνται οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) και το αξιοπερίεργο είναι ότι το μικρό μερίδιο των γυναικών στην κορυφή αποχωρεί ακόμη πιο γρήγορα.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώθηκαν 52 αποχωρήσεις και 68 νέοι διορισμοί μεταξύ εταιρειών που παρακολουθούνται σε παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες, όπως ο S&P 500, ο FTSE 100 και άλλοι. Αυτό προκύπτει από τον πιο πρόσφατο τριμηνιαίο δείκτη κύκλου εργασιών από τη Russell Reynolds Associates (RRA), εταιρεία παροχής συμβουλών μάνατζμεντ. Χαρακτηρίζοντάς τους ως «αποτυχημένους διορισμούς CEOs», η ανάλυση λέει ότι οι CEOs που παρέμειναν στις θέσεις τους για λιγότερο από δύο χρόνια, αντιπροσώπευαν το 15% των απερχόμενων CEOs στις αρχές του 2024. Αλλά τα ποσοστά κύκλου εργασιών είναι χειρότερα για τις γυναίκες.

Οι γυναίκες με ισχυρό προφίλ φεύγουν πιο γρήγορα

Περίπου 1 στις 4 ή το 24% των γυναικών διευθυνόντων συμβούλων εγκαταλείπουν τη θέση τους εντός δύο ετών, σύμφωνα με στοιχεία της RRA που χρονολογούνται από το 2018. Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του μεριδίου του 10% των ανδρών που εγκαταλείπουν τη θέση του CEO σε αυτό το παράθυρο. Με ένα ακόμη μικρότερο χρονοδιάγραμμα, οι γυναίκες CEO έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εγκαταλείψουν τον ρόλο μέσα σε ένα χρόνο.

Τα στοιχεία προκαλούν «έκπληξη και απογοήτευση», λέει ο Ty Wiggins, διευθύνων σύμβουλος της Russell Reynolds Associates και συγγραφέας του «The New CEO».

«Η βασική μας ανησυχία είναι η εξής: Δίνεται στις γυναίκες ένα δηλητηριασμένο δισκοπότηρο σε μία επιχείρηση που αντιμετωπίζει προβλήματα ή τοποθετούνται σε ρόλους όπου η πιθανότητα επιτυχίας τους είναι πολύ μικρότερη», λέει χαρακτηριστικά. 

Ορισμένοι ειδικοί σε θέματα διαχείρισης κάνουν λόγο για «γυάλινο γκρεμό», μία κατάσταση που σημαίνει ότι γυναίκες και άτομα από υποεκπροσωπούμενες ομάδες προάγονται σε ηγετικούς ρόλους κατά τη διάρκεια δύσκολων συγκυριών, δημιουργώντας έτσι την αποτυχία τους. Οι πρώτοι 12 έως 24 μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για έναν εισερχόμενο διευθύνοντα σύμβουλο, λέει ο Wiggins, γιατί τότε καθορίζουν μια νέα ατζέντα, χτίζουν την ηγετική τους ομάδα και πρέπει να αποδείξουν ότι οι αλλαγές τους είχαν θετικό αντίκτυπο στην επιχείρηση.

Ειδικότερα, οι γυναίκες διευθύνοντες σύμβουλοι κρίνονται πιο σκληρά όταν τα πράγματα πάνε στραβά, λέει ο Wiggins. Μια πελάτισσα του είπε πρόσφατα ότι ένιωθε ότι έπρεπε να εργαστεί δύο φορές πιο σκληρά για να λάβει την ίδια υποστήριξη με έναν άντρα.

88 χρόνια για την παγκόσμια ισότητα των φύλων σε θέσεις CEOs

Οσον αφορά τους 68 νέους διευθύνοντες συμβούλους που διορίστηκαν στις αρχές του 2024, μόλις πέντε είναι γυναίκες. Για όλο το 2023, μόλις 22 γυναίκες (ή το 12%) διορίστηκαν πρόσφατα ως CEOs, σε σύγκριση με 156 άνδρες που ανέλαβαν αυτόν τον ρόλο.

Με τον σημερινό ρυθμό, θα χρειαστούν 88 χρόνια για να επιτευχθεί παγκόσμια ισότητα των δύο φύλων στην εκπροσώπηση των διευθύνων συμβούλων.

Ένα πρώιμο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε ότι οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ευθύνες στο χώρο εργασίας και στο σπίτι, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία τους προς την ηγεσία. «Οι οργανισμοί πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που να το αναγνωρίζει αυτό» για να εκπαιδεύουν, να προωθούν και να προστατεύουν γυναίκες στα κορυφαία αξιώματα, λέει ο Wiggins.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή