Οι ΗΠΑ παροτρύνουν τη Γερμανία να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν τη Γερμανία να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον ελπίζει πως η απόφασή της να στείλει πυραύλους μακρού βεληνεκούς θα ενθαρρύνει τη Γερμανία να πράξει το ίδιο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελπίζει πως η πρόσφατη απόφασή της να στείλει πυραύλους μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει τη Γερμανία να πράξει το ίδιο, κάτι που το Βερολίνο αποκλείει μέχρι στιγμής, δήλωσε χθες Πέμπτη Aμερικανός αξιωματούχος.

Προχθές Τετάρτη η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως έστειλε, νωρίτερα «αυτόν τον μήνα», πυραύλους μακρού βεληνεκούς ATACMS στο Κίεβο, δίνοντας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε απόσταση έως ακόμη και 300 χιλιομέτρων.

Πριν από τις ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία είχαν ήδη εφοδιάσει τις δυνάμεις του Κιέβου με πυραύλους μακρού βεληνεκούς –αντίστοιχα SCALP και Storm Shadow–, ικανούς να πλήττουν στόχους σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων.

«Για το ζήτημα των Taurus… η απόφαση αυτή επαφίεται στη Γερμανία», είπε χθες ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να στείλει το Βερολίνο τέτοιους πυραύλους γερμανικής κατασκευής στο Κίεβο.

«Ομως ασφαλώς η προμήθεια ATACMS από τις ΗΠΑ και οι πρότερες αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να διαθέσουν (στην Ουκρανία) πυραύλους μακρού βεληνεκούς τρέφουμε την ελπίδα πως θα παίξουν ρόλο», πρόσθεσε.

Το Κίεβο ζητεί εδώ και μήνες από τη Γερμανία να εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με πυραύλους κρουζ Taurus, που έχουν δραστικό βεληνεκές έως και 500 χιλιομέτρων.

Το Βερολίνο όμως αρνείται μέχρι τώρα να προχωρήσει στην αποστολή πυραύλων του τύπου, φοβούμενο κλιμάκωση του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT