Ασλεϊ Τζαντ: Νιώθουμε προδομένες – Σφοδρές αντιδράσεις μετά την ακύρωση καταδίκης του Γουάινστιν

Ασλεϊ Τζαντ: Νιώθουμε προδομένες – Σφοδρές αντιδράσεις μετά την ακύρωση καταδίκης του Γουάινστιν

Οι ενάγουσες ίσως χρειαστεί να καθίσουν ξανά στο εδώλιο του μάρτυρα και να περιγράψουν τα όσα βίωσαν

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολλούς, κυρίως τα θύματα, το αρχικό σοκ διαδέχτηκαν η αποκαρδίωση και η αγανάκτηση μετά την απόφαση Εφετείου της Νέας Υόρκης για επανάληψη της δίκης σε μία από τις υποθέσεις που βαραίνουν τον έκπτωτο μεγιστάνα του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάνστιν

Για μία «δύσκολη ημέρα για τα θύματα» έκανε λόγο η ηθοποιός Ασλεϊ Τζαντ, που παραδέχεται πως η είδηση την αναστάτωσε. 

«Εμείς, όμως, ζούμε τη δική μας αλήθεια», πρόσθεσε, μιλώντας στο BBC.

H ηθοποιός –η πρώτη που είχε καταγγείλει τον Γουάινστιν και ένα από τα μέλη της ομάδας Silence Breakers, γυναικών που μίλησαν δημοσίως για τις σεξουαλικές επιθέσεις και τις παρενοχλήσεις που είχαν δεχτεί– είπε πως η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια «προδοσία για τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων». 

«Συχνά, τα θύματα λέμε πως η προδοσία και το ηθικό τραύμα που υφιστάμεθα εντός του συστήματος είναι χειρότερα από τη σεξουαλική επίθεση που βιώσαμε στο σώμα μας αρχικά», δήλωσε η ίδια. 

Η Τζαντ επαίνεσε εκείνους που εμφανίστηκαν στην υπόθεση της Νέας Υόρκης κατά του Γουάινστιν. «Ξέρουμε τι συνέβη και η αλήθεια είναι σταθερή», είπε.

Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι ο Γουάινστιν δεν έτυχε δίκαιης δίκης. 

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που αφορούσε τον βιασμό μίας γυναίκας και τη σεξουαλική επίθεση σε μία δεύτερη, ο Χάρβεϊ Γουάινστιν είχε καταδικαστεί το 2020 και εξέτιε ποινή κάθειρξης 23 ετών σε φυλακή της Νέας Υόρκης. 

Ομως, με απόφαση με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά το δικαστήριο έκρινε πως ο δικαστής είχε σφάλει επιτρέποντας την κατάθεση από γυναίκες που ισχυρίστηκαν ότι ο Γουάινστιν τους επιτέθηκε, παρότι όσα υποστήριξαν δεν συμπεριλαμβάνονταν στο κατηγορητήριο.

Ασλεϊ Τζαντ: Νιώθουμε προδομένες – Σφοδρές αντιδράσεις μετά την ακύρωση καταδίκης του Γουάινστιν-1
Φωτ.: ΑΡ

Το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη ότι ο δικαστής επέτρεψε να παρουσιαστεί ο Γουάινστιν με έναν «πολύ προκατειλημμένο» τρόπο. «Τα ένδικα μέσα για αυτά τα απαράδεκτα λάθη είναι μια νέα δίκη», η οποία σημαίνει πως οι ενάγουσες θα χρειαστεί να καθίσουν ξανά στο εδώλιο του μάρτυρα και να περιγράψουν τα όσα βίωσαν.

Σοβαρό «πισωγύρισμα»

Καταγγέλλουσες, δικηγόροι και ακτιβιστές χαρακτήρισαν την απόφαση της Πέμπτης «τραγική» και ένα μεγάλο «πισωγύρισμα» για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από πανίσχυρους άνδρες. 

Η Γκλόρια Ολρέντ, συνήγορος της Μίμι Χάλεϊ, της βασικής μάρτυρος κατηγορίας στην υπόθεση της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι η πελάτισσά της θα εξέταζε το ενδεχόμενο να καταθέσει ξανά, «παρότι η διαδικασία κατάθεσης ήταν εξαντλητική και τραυματική για τη ίδια».

«Συγχαίρω τη Μίμι για το θάρρος της και την προθυμία της να συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια», είπε, προσθέτοντας ότι «αν και τα θύματα έχασαν αυτή τη μάχη, δεν έχουν χάσει τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαιοσύνη».

«Η απόφαση είναι μια φρικτή υπενθύμιση πως τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων δεν βρίσκουν δικαίωση», κατήγγειλε η Κάθριν Κένταλ, που είχε κατηγορήσει τον Γουάινστιν πως την κυνηγούσε γυμνός μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. «Είμαι πλήρως αποκαρδιωμένη από το δικαστικό σύστημα αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε. 

Η ομάδα των Silence Breakers διεμήνυσε πως τα μέλη της δεν θα καμφθούν από την απόφαση, την οποία θεωρούν «κατάφωρα άδικη». Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, τα μέλη της –μεταξύ αυτών και η Τζαντ– δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να επιδιώκουν τη δικαιοσύνη για τα θύματα σεξουαλικής βίας. 

Η Τόμι-Αν Ρόμπερτς, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Colorado College που είχε κατηγορήσει τον Γουάνστιν για σεξουαλική παρενόχληση το 1984, εξέφρασε την ελπίδα η αναίρεση αυτής της καταδίκης «να ενεργοποιήσει εκ νέου το κίνημα #MeToo». 

Τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων «που έρχονται αντιμέτωπα με ισχυρούς άνδρες, σπανίως δικαιώνονται. Ομως, το σημαντικό είναι πως δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε», τόνισε. 

Για ένα «σοβαρό πισωγύρισμα στην απόδοση ευθυνών σε κατηγορουμένους σεξουαλικής βίας», έκανε λόγο ο Ντάγκλας Γουίγκντορ, δικηγόρος οκτώ θυμάτων του Γουάινστιν. 

Η Λίντσεϊ Γκόλντμπρουμ, η οποία εκπροσώπησε έξι θύματα του Γουάινστιν, δήλωσε ότι η κριτική του εφετείου για τη χρήση μαρτύρων που δεν συνδέονταν άμεσα με τις κατηγορίες ήταν ένα «άλμα προς τα πίσω» και επιζήμια για μελλοντικές υποθέσεις.

Υπερασπιζόμενη τους μάρτυρες είπε πως «δεν είχαν να κερδίσουν προσωπικά τίποτα από τη συμμετοχή τους στη δίκη. Ο μόνος τους στόχος ήταν να δώσουν φωνή σε δεκάδες άλλες γυναίκες που υπέφεραν τόσα πολλά».

Πηγή: BBC/Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή