Συνάντηση Σι – Μπλίνκεν στο Πεκίνο: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι

Συνάντηση Σι – Μπλίνκεν στο Πεκίνο: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι

Σε τροχιά προόδου οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, αλλά «υπολείπονται ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε σήμερα στο Πεκίνο ο Κινέζος πρόεδρος, σε μια διπλωματική προσπάθεια διατήρησης των εύθραυστων δεσμών των δύο χωρών, παρά τις διαφωνίες για την οικονομία, την εθνική ασφάλεια και τις γεωπολιτικές τριβές σε Ανατολική Ασία, Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

«Έχουμε δρόμο»

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «εταίροι και όχι αντίπαλοι», δήλωσε ο πρόεδρος Σι, ζητώντας τον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία με εκατέρωθεν όφελος ως τις «τρεις βασικές αρχές» για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«[Οι δύο χώρες] θα πρέπει να κάνουν επιτεύγματα η μία για την άλλη και όχι να βλάπτουν η μία την άλλη», είπε, σύμφωνα με το Xinhua.

«Η Κίνα είναι ευτυχής να βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτοπεποίθηση, να είναι ανοιχτές, να ευημερούν, να ακμάζουν. Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ μπορούν επίσης να δουν την ανάπτυξη της Κίνας με θετικό τρόπο», δήλωσε ο Σι Τζιπίνγκ, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συνάντηση Σι – Μπλίνκεν στο Πεκίνο: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι-1
Φωτ.: Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ σημείωσαν κάποια πρόοδο κατά τους μήνες που ακολούθησαν τη συνάντηση του Σι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Νοέμβριο, αναγνώρισε ο Κινέζος ηγέτης, αλλά δήλωσε ότι «υπολείπονται ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».

«Υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω προσπάθειες», δήλωσε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 

«Κύριε υπουργέ, αυτή η επίσκεψη καθορίστηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μου επικοινωνίας με τον πρόεδρο Μπάιντεν πριν από μερικές εβδομάδες και ελπίζω ότι θα κάνετε ένα ταξίδι που θα αξίζει τον κόπο», είπε.

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας «η πιο σημαντική στον κόσμο»

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Μπλίνκεν πέρασε πάνω από πέντε ώρες με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, σε συναντήσεις και σε γεύμα εργασίας στο Πεκίνο.

Ο Μπλίνκεν, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας ως «την πιο σημαντική» στον κόσμο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε «ενεργή διπλωματία» μεταξύ των δύο χωρών. «Η απ’ευθείας διπλωματία δεν υποκαθίσταται, στην προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά και για να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι στους τομείς όπου έχουμε διαφορές, για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις και τις εσφαλμένες εκτιμήσεις», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Αυτή είναι πραγματικά μια κοινή ευθύνη που έχουμε όχι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, δεδομένου του αντίκτυπου που έχει η διμερής αυτή σχέση σε όλο τον κόσμο», είπε.

Συνάντηση Σι – Μπλίνκεν στο Πεκίνο: ΗΠΑ και Κίνα πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι-2
Φωτ.: Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Από την πλευρά του, υιοθετώντας έναν ηπιότερο τόνο σε σχέση με το παρελθόν, ο Γουάνγκ αναγνώρισε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών αρχίζει να σταθεροποιείται, αλλά εξακολουθεί να δοκιμάζεται από «αρνητικούς παράγοντες».

Παρουσίασε τις «κόκκινες γραμμές» της Κίνας, όπως τις αποκάλεσε, σχετικά με την κυριαρχία, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της – προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην τις παραβιάσουν.

Πηγή: New York Times/BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή