Γάζα: Στο αρχείο μία από τις καταγγελίες σε βάρος υπαλλήλων της UNRWA

Γάζα: Στο αρχείο μία από τις καταγγελίες σε βάρος υπαλλήλων της UNRWA

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που εξετάζουν τις καταγγελίες του Ισραήλ, έκλεισαν μία από τις υποθέσεις λόγω έλλειψης αποδείξεων, ενώ ανέστειλαν άλλες τρεις. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπόλοιπους οκτώ εργαζομένους

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που εξετάζουν τις καταγγελίες του Ισραήλ σε βάρος 12 υπαλλήλων της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, έκλεισαν μία από τις υποθέσεις λόγω έλλειψης αποδείξεων, ενώ ανέστειλαν άλλες τρεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Στεφάν Ντουζαρίκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το Γραφείο Εσωτερικής Επίβλεψης Υπηρεσιών (OIOS) συνεχίζει τις έρευνες για τους υπόλοιπους οκτώ εργαζομένους. Στην υπόθεση που έκλεισε, ο Ντουζαρίκ είπε ότι το Ισραήλ «δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο» που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του και ότι ο ΟΗΕ «εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικών κυρώσεων στην περίπτωση αυτού του προσώπου».

Οι άλλες τρεις υποθέσεις ανεστάλησαν επειδή «οι πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ δεν είναι επαρκείς ώστε το OIOS να προχωρήσει σε διερεύνηση». Πρόσθεσε δε πως η UNRWA εξετάζει τι είδους διοικητικές κυρώσεις θα εφαρμόσει.

Μετά τις 12 πρώτες υποθέσεις που κατήγγειλε η ισραηλινή κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου, ακολούθησαν άλλες επτά, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Για τη μία από αυτές η έρευνα ανεστάλη μέχρι να παραλάβει ο Οργανισμός πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία και για τις υπόλοιπες έξι συνεχίζεται, είπε ο Ντουζαρίκ.

Το Ισραήλ κατηγορεί εργαζομένους της UNRWA, η οποία απασχολεί σχεδόν 13.000 ανθρώπους στη Γάζα, για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από τους 12 πρώτους που κατονόμασε, η UNRWA απέλυσε τους 10 και ανέφερε ότι οι άλλοι δύο είναι νεκροί. Δεν είναι σαφές προς το παρόν πώς και πότε πέθαναν.

Το OIOS ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες του Ισραήλ ενώ τα Ηνωμένα Εθνη ανέθεσαν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, να εξετάσει κατά πόσο η UNRWA είναι σε θέση να διασφαλίσει την ουδετερότητά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT