Η Λιθουανία υποστηρίζει την ιδέα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία

Η Λιθουανία υποστηρίζει την ιδέα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στην Πολωνία

«Η ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δεν είναι πολεμοχαρής, ούτε απειλητική για τη Ρωσία, είναι ένα στοιχείο αποτροπής», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος, Γκιτάνας Ναουσέντα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, δήλωσε την Παρασκευή ότι υποστηρίζει την ιδέα που διατύπωσε ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων του ΝΑΤΟ στη χώρα, ως μέσο αποτροπής προς τη Ρωσία.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν θέματα ασφαλείας όταν συναντήθηκαν για να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στον «διάδρομο Σουβάλκι», μια λωρίδα γης 65 χλμ. που ενώνει τον βαριά εξοπλισμένο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ με τη σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία.

«Η ιδέα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δεν είναι πολεμοχαρής, ούτε απειλητική για τη Ρωσία, είναι ένα στοιχείο αποτροπής», δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος ενώπιον των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πολωνός πρόεδρος πρότεινε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας του προκειμένου να αντιμετωπίσει τους πυραύλους που έχει αναπτύξει η Ρωσία στο Καλίνινγκραντ και στη Λευκορωσία.

Η ιδέα του δεν υποστηρίχθηκε από την φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας, ενώ προκάλεσε και την οργή της Μόσχας. Ωστόσο, ο Ντούντα υπεραμύνθηκε εκ νέου την ιδέα αυτή.

«Το σύνολο του εδάφους του ΝΑΤΟ, όπως το καταλαβαίνουμε, πρέπει να προστατεύεται κατάλληλα και επαρκώς και είναι επομένως πολύ λογικό ένας πυρηνικός μηχανισμός να μπορεί να αναπτυχθεί εκ νέου προς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», δήλωσε. «Ως μια από τις χώρες αυτές, δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αυτά τα όπλα», πρόσθεσε.

Οι δύο πρόεδροι έκαναν τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στις οποίες μετέχουν 1.500 στρατιώτες του ΝΑΤΟ για να δοκιμάσουν διάφορα σενάρια άμυνας στον Διάδρομο Σουβάλκι, ο οποίος θεωρείται ως το αδύναμο σημείο της Συμμαχίας στην περιοχή αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT